Subota, 3. januar 1998.

IVAN PENIC, HRVATSKI MINISTAR UNUTRASNJIH POSLOVA

Sporazum Beograda i Zagreba o borbi protiv kriminala

Rijeka, Beta. - Hrvatski ministar unutrasnjih poslova Ivan Penic izjavio je da bi sredinom ovog meseca Hrvatska i SR Jugoslavija trebalo da potpisu sporazum o zajednickoj borbi protiv kriminala. “Medjutim, kriminalci su se vec davno dogovorili i dobro saradjuju i bez potpisa, dovoljna im je rec", dodao je Penic u izjavi za rijecki “Novi list". Prema njegovim recima, neki se tom saradnjom cak i brane kad ih uhvate u prekrsaju.

Jedan kriminalac iz Hrvatske koji je svercovao robu iz SRJ, u istrazi je kazao da “saradnjom sa jugoslovenskim kriminalcima, podriva ekonomski sistem SRJ", naveo je Penic. On je jos rekao da je u prelaznoj policiji u istocnoj Slavoniji ostalo oko 800 Srba, dok ih je pre godinu bilo 1.500. Neki su otisli kada su se primali hrvatski dokumenti, a neki sada kada su se oblacile hrvatske uniforme, objasnio je Penic, iznoseci ocenu da je “citav proces protekao mirno, tako da ni javnost nije osetila promene".

Hrvatski ministar je jos najavio da ce broj policajaca u Hrvatskoj biti smanjen sa 34.000 na 27-28.000 jer ona “ne zeli da se za nju kaze da je policijska drzava".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /