Subota, 3. januar 1998.

VISE OD STO HILJADA NOVOSADJANA I ZITELJA OKOLNIH MESTA U CENTRU GRADA

Ponocni valcer pod kisom sampanjca

Okupljanje je pocelo vec u ranim vecernjim satima da bi oko deset uvece bio prepun ne samo Trg slobode vec i okolne ulice. Iako se neumorno igralo i pevalo uz sve muzicke zanrove posebno odusevljenje izazvao je Strausov “Radecki mars" i ponocni valcer pod kisom sampanjca

Novi Sad. - Vise od sto hiljada Novosadjana i zitelja okolnih mesta ispratilo je staru i docekalo Novu godinu na Trgu slobode. Docek je, kao i lane, organizovala Skupstina grada. Masovni izlazak na slavlje bio je i izraz podrske prvoj demokratski izabranoj lokalnoj vlasti i dokaz da Novosadjani, uprkos zestoke kampanje levice, ljubomorno cuvaju slobodu koju su izborili glasackim listicima.

Muzicki program iz svecano ukrasene i osvetljene Gradske kuce emitovan je citavog dana uoci doceka putem Radija 021. Okupljanje je pocelo vec u ranim vecernjim satima, da bi oko 22 casa bio prepun ne samo Trg Slobode, vec i Zmaj Jovina, Dunavska, Ulica Modene, Ulica Narodnih heroja, a Novosadjani su preplavili i sve ostale okolne ulice. Nedugo iza ponoci mnogi su poceli da se razilaze, ali su stalno pristizale nove kolone iz svih krajeva grada. Mesta za parkiranje u uzem centru grada nije bilo vec od deset uvece, a oko sat vremena vladao je apsolutni haos: parkiralo se svuda, kretalo u svim pravcima...

Orkestar “Kamerato akademika" je oko 22 casa do ponoci izveo dobrotvorni koncert u Gradskoj kuci. Na repertoaru su bile polke, marsevi i valceri. Dvocasovno igranje desetina hiljada ljudi uz ozbiljnu muziku dokaz je visoke muzicke kulture Novosadjana. Iako se neumorno igralo i pevalo uz sve muzicke zanrove, narocito odusevljenje izazvao je “Radecki mars" i, naravno, ponocni valcer pod kisom sampanjca, prskalica i svetlost hiljada sveca.

Uprkos ogromnoj guzvi, koja u nekim trenucima samo sto nije prerasla u metez, nije bilo incidenata niti povredjenih od hiljada petardi. Hitna pomoc imala je u centru grada oko cetrdeset intervencija, a radilo se uglavnom o laksim povredama izazvanih padom u guzvi i nagnjecenjem.

Gradonacelnik dr Stevan Vrbaski i predsednik gradske vlade Caslav Popovic pozdravljlali su gradjane na ulazu u Gradsku kucu, gde je gostima uz prigodno posluzenje tocen sampanjac. U Gradskoj kuci bili su okupljeni odbornici vladajuce vecine i mnogi ugledni Novosadjani. Nije primecen niko od odbornika SPS i SRS. Skup u Gradskoj kuci bio je svojevrsna modna revija gradjanskog evropejskog Novog Sada.

Na nezaboravnom doceku okupili su se Novosadjani i njihovi gosti svih uzrasta. Posle ponoci, uz morciju supu, caj, kuvanu rakiju i vino koje je obezbedila Skupstina grada a posluzivali su Mladi rotarijanci i clanovi Stvaralacke omladine Novog Sada - nastavljena je igranka za mlade uz njihovu muziku. Poneseni atmosferom, neki momci su igrali goli do pojasa, izazivajuci odusevljenje vrsnjaka i lepseg pola u celosti.

Jednako veselo bilo je i u SPC “Vojvodina", gde je raspolozenje podigao popularni “Garavi sokak". Oni koji su se opredelili za manje buke i guzve Novu godinu su docekali u stanovima, hotelima i restoranima, kaficima...

Novi Sad ne pamti tako masovno i toliko spontano veselje. Posto je policija bila gotovo neprimetna, odrzavanje reda i regulisanje saobracaja prepusteno je samim gradjanima i oni su, krajnjom tolerantnoscu i uvidjavnoscu, zasluzili najvise pohvale. Priznanje zasluzuje i gradska vlast, jer je gradjanima pruzila zaista neponovljiv dozivljaj.

M. Ramac

Nenad Canak u ulozi dirigenta

Miletica plac bio je tesan za sve Novosadjane koji su skupa hteli da isprate staru i docekaju Novu 1998. godinu. Zurka sa damama u visokim potpeticama i draguljima i Novosadjanima sa plisanim leptir masnama na pike kosuljama uzburkala je sve, a zvuci Radeckog marsa pod dirigentskom palicom Nenada Canka ustalasali su Trg, a nebo u toploj novogodisnjoj noci obasjao je tacno u ponoc raskosni vatromet Protestne pistaljke na svilenim vrpcama podsecale su na proslo novogodisnje slavlje.

B. O.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /