Ponedeljak, 5. januar 1998.

MINISTAR UNUTRASNJIH POSLOVA I DRZAVNI TUZILAC CRNE GORE UPUTILI JAVNO UPOZORENJE POLITICKOJ GRUPACIJI MOMIRA BULATOVICA

Rusenje ustavnog poretka nece biti dozvoljeno nikome

Po nezvanicnim najavama okupljanje Bulatovicevih pristalica trebalo bi da pocne sutra, na Badnji dan, ali jos zvanicno nije prijavljeno. Ukoliko skupovi prerastu u pokusaj rusenja ustavnog poretka, drzavni tuzilac preduzece krivicno gonjenje i zabraniti rad organizacije koja je taj skup organizovala

Nova okupljanja jos nisu
zvanicno najavljena: S mitinga
podrske Bulatovicu 22. oktobra
Foto: FoNet

Podgorica (FoNet) - Ministar unutrasnjih poslova Crne Gore Filip Vujanovic i drzavni tuzilac Vladimir Susovic uputili su juce odvojena javna upozorenja politickoj grupaciji Momira Bulatovica da je duzna da nagovestene protestne skupove, ciji datumi jos nisu objavljeni, organizuje u skladu sa zakonom i preuzme odgovornost za eventualne posledice.

Kako za FoNet javlja Danilo Burzan, ministar Vujanovic je istakao da ce MUP zahtevati ispunjenje zakonskih odredbi, a to znaci da organizator okupljanje prijavi najmanje tri dana pre odrzavanja, da obezbedi redarsku sluzbu i preuzme odgovarajuce mere medicinske i protivpozarne zastite. Uz to, organizator je, prema Vujanovicevim recima, duzan da prekine skup ako dodje do ugrozavanja javnog reda i mira ili ako se steknu razlozi zbog kojih se skup ne bi dozvolio, a to su: nasilno rusenje ustavnog poretka, narusavanje teritorijalnog integriteta Crne Gore ili Jugoslavije, povreda sloboda i prava gradjana, izazivanje ili podsticanje nacionalne, verske ili druge mrznje ili netrpeljivosti.

Ministar Vujanovic je upozorio da je MUP u tim slucajevima duzan da prekine skup. I drzavni tuzilac Susovic je izjavio da mu je duznost da upozori organizatore da bi eventualno prerastanje skupa u nameru da se rusi ustavno uredjenje, ugrozi teritorijalna celovitost ili krse ustavom zajamcene slobode i prava gradjana - to predstavljalo krivicno delo. "Duznost drzavnog tuzioca je da u takvom slucaju preduzme mere krivicnog gonjenja i da, u skladu sa zakonom, predlozi Vrhovnom sudu da zabrani rad organizacije koja je takav skup sazvala", naglasio je Susovic.

Ministar Vujanovic je najavio da ce MUP preduzeti sve da do incidenata ne dodje, ali i da ce protiv mogucih vinovnika preduzeti sve zakonske mere. On, takodje, ukazuje da su okupljanja najavile i neke druge organizacije i udruzenja, koje zele da se suprotstave zahtevima i aktivnostima ucesnika skupova pristalica Momira Bulatovica.

MUP u svom saopstenju apeluje na inicijatore tih skupova da odustanu od njihovog istovremenog organizovanja, jer je "izvesno da bi moguci sukobi imali rizik tragicnih posledica".

Po nezvanicnim najavama, protestno okupljanje Bulatovicevih pristalica trebalo bi da pocne na Badnji dan, 6. januara. Medjutim, ukoliko se ima u vidu zakonska obaveza prijavljivanja skupa najmanje tri dana uoci odrzavanja, kao i da to jos nije ucinjeno, pretpostavlja se da ce protesti poceti koji dan kasnije ili ce, u protivnom, organizatori u startu nagovestiti da se nece pridrzavati zakona.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /