Ponedeljak, 5. januar 1998.

KO SU PRIVILEGOVANE FIRME KOJIMA SE OPRASTAJU DUGOVI ZA GAS

Pomilovanje s najviseg mesta

Tokom “meseca tolerancije", u vreme predizborne kampanje, dugovi za isporuceni gas narasli za 1,6 milijardi dinara. Kako placa “Sartid"

Pored sve buke oko uvodjenja reda u naplatu isporucenih kolicina prirodnog gasa, i konacnog aminovanja vlade Srbije Naftnoj industriji Srbije, da moze duznicima zavrnuti slavine, dug velikih potrsaca raste i dalje, a NIS grca u dugovima. Krivac je politika, odnosno konacno zavrseni predsednicki izbori u Srbiji, zbog kojih je poslovdstvu NIS savetovano da prestane s treniranjem strogoce, posebno prema odredjenim potrosacima - svrstanim u kategoriju specivicnih. Tako Beogradske elektrane, i pored toga sto nemaju validne bankarske garancije, pa kasne s placanjem i dalje (doduse, cesto u manjoj meri od potrebnih kolicina) dobijaju gas za zagrevanje beogradskih stanova.

Svodeci saldo, zakljucno s 30. novembrom, NIS je napravio spisak duznika i, kao vaspitnu meru, odredio totalno iskljucenje potrosaca, ili tek smanjenje isporuka. Sve u zavisnosti od iznosa duga. Tada je ukupan dug potrosaca NIS bio “tezak" 772.221.208,84 dinara (696.342.725,55 duga je cinio reprogram starih potrazivanja, a 75.878.483,28 tekuci dug).

Zbog vec spomenutih politickih zbivanja makaze su u Vladi Srbije, zvanicno, a u rukovodstvu vladajuce koalicije, zapravo, ocenjene kao nesvrsishodne, i od iskljucenja se odustalo. Tokom meseca tolerancije ukupan dug je narastao na oko 1,6 milijardi dinara. Naime, kako je u prednovogodisnjem susretu s novinarima izjavio Dragan Tomic, direktor NIS “Jugopetrola": “Sada potrosaci duguju NIS 2,6 milijardi dinara. Najvise za gas, 70 odsto, a ostatak za naftne derivate."

Ne priznaju stare dugove

Osim samog iznosa duga posebno je, medjutim, alarmantan podatak da je procenat izmirivanja potrazivanja za isporuceni gas od 30 do 50 odsto. Ovakvo stanje, medjutim, ne treba da cudi, jer iz samog NIS (ali, nezvanicno) stizu protesti protiv, na primer “Sartida". Smederevski gigant je 30. novembra dugovao 145.968.856 dinara, bio je predlozen za 100 odsto redukciju isporuka prirodnog gasa, ali je “pomilovan" sa najviseg mesta. Ljuteci se na ovakve protekcije u NIS upozoravaju da im ada iz “Sartida" stizu faksovi sa tvrdnjom da je dug izmiren, iako, zapravo nije, odnosno, za to nema potrebe.

Medju specificnim potrosacima prirodnog gasa izdvajaju se Panonske Te-TO (termoelektrane-toplane), koje duguju 85.196.084 dinara (samo 3,245 miliona je tekuci dug, a ostatak reprogram), koje stari dug ne priznaju. U zvanicnom obrazlozenju iz Panonskih Te-To stoji da se zapravo radi o nepriznavanju duga “Matroza" iz Sremske Mitrovice (koji je u stecaju) i da zbog toga odbijaju da izdaju garancije NIS za stari dug. Istovremeno, medjutim, Panonske Te-To su trazile da im se omoguci isporuka gasa za tekucu proizvodnju elektricne energije. Za ovu potrosnju NIS je dobio garancije, a tokom hladnih decembarskih dana prirodni gas je trosen za proizvodnju struje.

Spisku duznika na specijalnom tretmanu treba dodati i razne budzetske potrosace, jer NIS je i za njih stigao befel da ne smeju ostati bez gasa. Sagovornici “Nase Borbe" iz NIS tvrde da kod naplate potrazivanja za prirodni gas postoji i odredjeni nesklad izmedju potrosaca sa podrucja gde distribuciju radi NIS “Gas" i onih koji su prikljuceni na gasovodni sistem NIS “Energogasa". Prema spiskovima koji su vazili 30. novembra NIS “Energogas" je potrazivao 663.161.459 dinara (od toga 602.374.835 je bio reprogram), a NIS “Gas" 109.060.749 dinara (93.967.889 na ime reprograma).

U NIS, naime, tvrde da je tokom minulih mesec dana, i bez iskljucenja “GAS" medju potrosacima u Vojvodini zaveo disciplinu, ali da se to za potrosace juzno od Batajnice ne moze reci. Sada NIS “Energogas" prvi novi spisak duznika (na prethodnom je bilo ukupno 25 firmi). Sa vojim duznicima cist racun ce, ipak, morati da izvede i NIS “Gas", jer ovih dana se u Vladi Srbije uveliko razgovaralo o problemima placanja potrazivanja za gas i daljeg placanja ruskim partnerima. Da Rusi ne bi ponovili vaspitne mere od prosle jeseni, kada su 1. septembra otpoceli sa restrikcijama isporucenih kolicina prirodnog gasa, koordinacioni tim Vlade Srbije za gas pokusava da premosti problem manjka dinara u NIS (gotovo stopostotna blokada racuna ovog javnog preduzeca, zbog kasnjenja sa placanjem obaveza po svim segmentima).

Dezurna opcija

I pored svih ovih problema s naplatom i placanjem gasa Rusima, iz NIS gotovo konstantno stizu uveravanja da nema opasnosti da "Gazprom" ponovo zavrne slavine. Koliko je ovo polaganje nada u robno-usluzni barter osnovano, videce se svakako veoma brzo. Jer, pored duga i sve buduce isporuke prirodnog gasa NIS treba da plati 25 odsto u kesu, a ostatak 40 odsto u robi i 35 procenata u gradjevinskim uslugama. O tome kako teku dogovori poslova za izvoz roba iz Srbije i ugovaranje gradjevinskih radova detaljnih informacija, medjutim, nema.

Ne treba, zbog toga, zaboraviti na opciju koja se kao resenje pojavljuje kod placanja 18 miliona dolara novcane transe za 97. godinu. Akcije NIS, cija svojinska transformacija, zvanicno, jos nije zapocela, svakako su "Gazpromu" vrlo atraktivne. Ovaj veliki ruski koncern je poznat po tome da u zemljama kojima prodaje gas ima i zajednicke firme s lokalnim preduzecima. Sa NIS je, tako, pored "Progresgas-trejdinga" napravljen i koncern "Jugorosgas". Ucesce "Gazproma" u ovoj firmi je deo ranijeg duga NIS. Zato se lako moze desiti da "Gazprom" nastavi sa ovakvom poslovnom politikom i da NIS pored nekih ingerencija NIS "Energogasa" (gasifikacija Srbije) izgubi jos vise mogucnosti svog samostalnog poslovnog delovanja, a time i mogucnosti prihodavanja.

“Resenje se trazi"

U sferi deviznog placanja situacija je takva da je 30. novembra NIS “Progresgas - trejdingu" dugovao 169.735.000 dinara, a “Sojuzgaseksportu" 4.397.026 dolara. Troskovi transporta su, takodje, dugovanje koje je tokom ove gdoine puno uticalo na pristizanje gasa u Srbiji. U novembar se uslo a 0,6 miliona dolara dugovanja za oktobarski transport, a do kraja godine je trebalo platiti i 4,2 miliona dolara transportnih taksi za novembar i decembarsku ratu.

Zanimljivo je, medjutim, da je 30. novembra “Progresgas-trejding" Ruskoj Federaciji dugovao 347.493.000 dolara. Pocetkom oktobra prosle godine sa Ruskom Federacijom i isporuciocem gasa je, kao sto je poznato, dogovorneo da se cetvrtina duga (92 miliona dolara) u koji su ukljucene, inace, i dogovorene isporuke prirodnog gasa do kraja godine, plati u kesu. Prema informacijama iz NIS od ovih 92 miliona dolara “Gazpromu" je placeno 62 miliona dolara, placanje 12 miliona je u toku, a za preostlaih 18 miliona dolara se resenje trazi. U opticaju je dobijanje inostranih kredita, emitovanje deonica NIS i kupovina deviza na deviznom trzistu, na osnovu dinarskog priliva od naplate gasa.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /