Ponedeljak, 5. januar 1998.

PISMO SINDIKATA MILU DJUKANOVICU

Odloziti pocetak otplate radnickih deonica

Podgorica, Beta. - Savez samostalnih sindikata Crne Gore zatrazio je od republicke vlade da odlozi pocetak otplate radnickih deonica sto, po zakonu o privatizaciji, treba da otpocne vec ovog meseca.

U pismu koje je upuceno predsedniku repubicke Vlade Milu Djukanovicu, Sindikat, kako Beta saznaje, istice da su stanje privrede i socijalni polozaj zaposlenih takvi da je, u ambijentu postojanja spoljnog zida sankcija, nerealno i razmisljati o mogucnosti pocetka otplate deonica. Podsecajuci kako je ogroman broj preduzeca pod stecajem i da veliki broj radnika prima platu sa zakasnjenjem od nekoliko meseci, Sindikat kaze da ce u slucaju da se njegov predlog ne usvoji, veliki broj zaposlenih trajno izgubiti mogucnost otkupa radnickih deonica, sto bi bila drasticna nepravda.

Sindikat takodje smatra da bi trebalo doneti novi zakon kojim bi se definisala prava manjinskih deonicara i koji bi definisao obavezu fondova kao vecinskih vlasnika da prilikom izbora vlasnika konsultuju radnike kao suvlasnike. To je, po misljenju Sindikata, neophodno, jer je praksa pokazala da se dosadasnjim nacinom privatizacije omogucava da covek koji ulozi tek pet odsto kapitala, postaje vlasnik kontrolnog paketa akcija i samostalno upravlja preduzecem, sto je, kako se konstatuje, praksa nepoznata u svetu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /