Ponedeljak, 5. januar 1998.

PRODAJA PIRATSKIH CD-ROMOVA I DISKOVA U HOLANDIJI

Protiv piraterije 9.000.000.000 razloga

Zajednickom akcijom holandske carine i organizacije za zastitu autorskih prava Buma-Stemra pocetkom prosle godine zaplenjeno je 200.000 “ilegalnih" diskova. Samo u jednom danu zaplenjeno je 96.000 piratskih diskova, izradjenih u Bugarskoj a narucenih za holandske kupce.

Prema podacima Buma-Stemra, u Holandiji se minimalno proda tri miliona diskova i to najcesce po skolama, diskotekama, dens-skolama i kaficima. Cena piratskih diskova krece se od pet do dvadesetpet maraka, a koncertna, butleg izdanja krecu se i do 80 maraka za dupli CD. Trzisna vrednost zaplenjenih diskova ciji je kvalitet, inace, dobar, je 7,3 miliona nemackih maraka.

- Nasa agencija prikupi na ime autorskih prava oko 350.000 maraka dnevno, ali je budzet vidno ostecen uvozom piratskih izdanja ilegalnim putem, kao i ilegalnim stampanjem diskova u Holandiji - rekao je za “Nasu Borbu" gospodin Knops, zastupnik autorske agencije.

- Zaposlili smo veci broj kontrolora koji posecuju markete diskova po vecim gradovima subotom i nedeljom, ali kontrolisemo i tiraze koji se stampaju u Holandiji. Saradnja sa policijom i carinom, na prvom mestu, poboljsana je: zaplenili smo 30 odsto vise diskova nego 1996. godine. Takodje je povecana kazna za ilegalno kopiranje diskova sa sest na dvanaest meseci zatvora.

Iz zemalja bivseg istocnog bloka najvise diskova dolazi iz Ceske i Bugarske. Bugarska je najveci proizvodjac piratskih izdanja sa preko 15 miliona kopija. Kompozitori, pisci tekstova i muzicari su osteceni na desetine miliona maraka, a ukupna godisnja steta se procenjuje na devet milijardi maraka. Organizacija IFPI, koja predstavlja Poldzgram, EMI i Sondz music, preko Hansa van der Bruka, evropskog komesara, pokusala je da objasni bugarskim vlastima da je piratska proizvodnja kriminal i da izdejstvuje zatvaranje pet fabrika koje izbacuju ilegalne diskove. Neke fabrike su prestale sa radom, ali ne sve. Poldzgram i BMG su zato obustavile davanje licenci Bugarskoj.

Najveci svetski pirati nalaze se u Kini, cije su fabrike sto legalnim, sto nelegalnim putem dosle do masina za proizvodnju diskova. Tamosnji proizvodjaci ne samo da kopiraju originalna izdanja, vec tajnim kanalima dolaze do originalnih matrica zahvaljujuci cemu je kvalitet piratskog diska istovetan originalu. Kina je ne samo najveci proizvodjac vec i kupac ilegalnih izdanja. Procena je da 40 odsto proizvodnje zavrsi kod lokalnih kupaca. Tajland je u poslednje cetiri godine drasticno smanjio prodaju “pirata", a pad prodaje zabelezen je i u Rusiji, zahvaljujuci cinjenici da dobija originalna izdanja po najnizim cenama. Medjutim, prosek prodaje ilegalnih diskova i CD-ROM-ova je i dalje veci u Rusiji nego u Evropi, a pored toga sluzi i kao odskocna daska za dopremanje diskova u zapadni evropski deo.

Sto se tice zapada, tj. konkretno Holandije, ono sto precutkuje holandska drzava, a sa njom i distributerske kuce, jeste cena diska koja je i dalje visoka. Cena diska u maloprodaji je od 35 do 40 maraka, a CD-ROM- a oko 100 maraka. Takodje treba uzeti u obzir i to sto se odbija da se smanji porez sa 17,5 na sest odsto, kako su, inace, oporezovane knjige i hrana. Stavise, umesto smanjivanja govori se o povecanju poreza u evropskoj zajednici na 25 odsto.

Radojica Bosiocic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /