Ponedeljak, 5. januar 1998.

ANKETA “NASE BORBE": “STA CE BITI S NAMA U OVOJ GODINI"

Propadanju se jos ne vidi kraj

Jovan Cirilov: “Prvi put u zivotu sam pesimista." Natasa Kandic: “Imam pozitivnu viziju, ponovo ce isplivati jedna nova politicka energija kao protivteza sadasnjem politickom tonu." Pod Vladom postojeceg rezima ne moze se, nazalost, nista drugo ocekivati, nego jos dublji sunovrat i snaznija medjunarodna izolacija, smatra profesor Pavle Nikolic

Nikola Barovic, advokat

Dosadno nam biti nece

I 1998. godine stedise Dafine i gazda Jezde ce glasati za Srpsku radikalnu stranku i Socijalisticku partiju Srbije. Beskonacnost, losa, ne moze prestati, moze samo da nestane. Nadam se ne zajedno sa nama. Dosadno nam biti nece.

Vida Ognjenovic

Vida Ognjenovic, pisac i reziser

Nasa mracna buducnost odavno je pocela

Sta moze da nas ocekuje u utrobi bezivotnog trupla ove ocerupane drzave koja jos ponekad samo cimne nogom kao od galvanske struje a i to uvek ucini u pogresnom pravcu. Nasa mracna buducnost je odavno pocela, sto bi rekao pesnik. Bojim se da mi vise ne bismo ni bili u stanju da prepoznamo neki boljitak a kamoli da ga postignemo.

Ukoliko se medjusobno ne istrebimo ovako ostrvljeni i gladni doci cemo verovatno pod neki protektorat, ali posto se nijedna dobro uredjena drzava nece grabiti za ovu kombinaciju vasarista i minskog polja uzece nas neka mafijaska grupa kao bazen za pranje novca i filijalu za sverc, falsifikovanje i kriminal.

Jedino ne znam sta ce onda biti sa nasim nabildovanim nacionalnim ponosom koji glasi: mi smo najbolji, najjaci, najlepsi, najbrzi... samo treba dobro paziti da nas ne uhvate. Eto to nas ceka, sami sebe vrebamo iza svakog ugla.

Sinisa Kovacevic, dramski pisac

Predvidjam kad pisem

Ja se plasim da se bavim predvidjanjima ovako privatno. Radije pokusavam da predvidjam u svojim dramama. U svakom slucaju ceka nas ono sto smo zasluzili.

Jovan Cirilov

Jovan Cirilov, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorista

Treba nam snaga umetnosti

Iako sam poznat kao optimista, prvi put u zivotu sam pesimista. I to, kad je rec o mnogim oblastima - ekonomija, politika... Ipak postoji za utehu i ona rimska izreka “kratak zivot, ali duga umetnost". Verujem, dakle, u snagu umetnosti koja nam je potrebnija nego ikad a imamo sjajne umetnike i to ne samo u pozoristu. Medju njima sigurno briljira jedan Koraks, koji gorko i veselo komentarise, Domije naseg vremena.

Verujem i da ce biti rekonstruisano Jugoslovensko dramsko pozoriste i to zahvaljujuci opstoj brizi, nadstranackoj i opstenarodnoj. Zahvaljujuci i solidarnosti iz sveta a koja dolazi od tradicionalnih prijatelja, glumaca iz Rusije, zatim iz Austrije...

Sreten Vujovic, sociolog, profesor Fakulteta politickih nauka u Beogradu

Na periferiji

Nisam optimista, bicemo nazalost prinudjeni da prezivljavamo i sledecu, jedanaestu godinu pod Milosevicevim rezimom. Naravno, bice tesko, ali nadam se lakse nego dok je pocetkom devedesetih besneo rat.

U poslednje vreme Milosevicev rezim se vise odrzava zahvaljujuci slabosti i dezorganizovanosti opozicije nego zahvaljujuci sopstvenoj snazi. Ali stanje opstajanja oslabljene Miloseviceve vlasti moze da potraje.

Stoga bicemo i dalje zavisno poluperiferijsko drustvo sa usporenom ili blokiranom tranzicijom. I dalje ce nam nedostizni ideal biti politicka demokratizacija, ekonomska i moralna obnova.

Dr Pavle Nikolic, potpredsednik Medjunarodnog udruzenja za ustavno pravo

Vise zelim, manje se nadam

Pod vladom postojeceg rezima ne moze se, nazalost, nista drugo ocekivati nego jos dublji sunovrat i snaznija medjunarodna izolacija. Izlaz je u stvarno radikalnim promenama celokupnog sistema, a da li ce do toga doci u 1998. godini, tesko je reci.

Vise zelim nego sto se nadam da ce do istinskog osvescenja ovog naseg napacenog naroda i ujedinjenja svih demokratskih snaga doci u nekom bliskom vremenu, ali to je jedini put koji vodi slamanju nenarodnog rezima i nekih drugih nazadnih snaga, uspostavljanju demokratije i svekolikom oporavku i preporodu.

Stevan Lilic, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Sto dalje to gore

Stara poslovica kaze da niko ne moze biti prorok u svojoj sredini.

Ipak imajuci u vidu protekle dogadjaje, kao i nasu tekucu politicku i privrednu situaciju, nije tesko zakljuciti da ce se i u novoj l998. godini nastaviti krajnje negativne socijalne i ekonomske tendencije razaranja fundamentalnih politickih i pravnih institucija Srbije, Crne Gore i Jugoslavije koje su zapocete partijskim pucem Slobodana Milosevica na osmoj sednici.

Kao posledica ove destruktivne strategije moze se ocekivati dalja eskalacija tenzija u federaciji (posebno na relaciji savezne vlasti i reformske struje u Crnoj Gori), zatim eskalacija nepetosti (ne iskljucujuci i oruzane sukobe sirih razmera) na Kosovu, kao i radikalizacija socijalnih i politickih nemira sirom zemlje, odnosno opste povecanje politicke i policijske represije.

Konacno, moguce je (ali nazalost malo verovatno) da se u l998. godini dogodi neko politicko cudo (kao u novembru l996) koje bi nas konacno oslobodilo tiranije i otvorilo put da i nasa zemlja krene ka postenju, demokratiji i blagostanju.

Ratko Bozovic, sociolog

Energija postoji

Stalno imamo nevolju da mislimo da smo dosli do socijalnog dna, da se dublje ne moze, ali izgleda da se to dno jos pomera. Nase propustene sanse i nase nevolje uzasavaju - da smo sebi dozvolili da ne iskoracimo do sveta ili da jednog trenutka iskoracimo do proslosti zalobne u retradicionalizaciji, da smo veoma uspesni u zastarevanju drustva u izolaciji od sveta...

Drzim, ipak, da kao sto smo imali iznenadni protest u novembru prosle godine, da i zivot sam moze biti najbolji reziser i iznedriti neku novu alternativu. Energija postoji. Ona je ovde, nije otisla u nebo sa “nebeskim narodom".

Profesor Zarko Korac, Filozofski fakultet

Bice nam potrebno dosta srece

I vlast i opozicija su slabi. Na politickoj sceni je, medjutim, jos uvek ekstremni sovinizam koji predvodi Seselj. Stvarne demokratske snage su relativno male skupine. Ovo ce biti vreme promena. Posle deset godina Miloseviceve vladavine, 1998. godina ce biti godina postepenog podvlacenja crte i nadam se novog pocetka. Bice nam potrebno dosta srece. Zelim gradjanima Srbije da ne udju u Novu godinu mamurni, vec da pocnu da se otreznjuju od sovinistickog pijanstva.

Borka Pavicevic

Borka Pavicevic, dramaturg

Kao pijan plota

Pre 50 godina, 1948, rekli smo istorijsko “ne" Staljinu. Ali, 40 godina kasnije receno je antiistorijsko “da" Osmoj sednici. Toga datuma u 1998. godini, osmasi ce se drzati kao pijan plota, kao tresten pijan plota, kao i oni koji su 21. decembra na Staljinov rodjendan izasli za glasanje na predsednika SPSRS-a.

Profesor Ljubisa Rajic, Filoloski fakultet

Ostriji sukobi na Kosovu

Ekonomsko i politicko nazadovanje bez obzira na to ko bude formirao vladu, mogucnost ostrijih sukoba na Kosovu uz blazu ili jacu konfrontaciju sa medjunarodnom zajednicom - je ono sto nas ceka u 1998. godini. Obrazovanje se krece ka kolapsu zbog apsolutne nezainteresovanosti vlasti da se makar priblizi svetskom nivou.

Mnogo je ljudi naokolo koji zele da se bore za promene i nece lako da se predaju. Pitanje je ko ce biti u stanju da ih pokrene, a na to nemam odgovor.

Profesor Obrad Savic, Tehnoloski fakultet

Pranje Beograda

Oni koji optimisticki najavljuju “trecu opciju", nekakvu novu, drugaciju, demokratsku Srbiju, morali bi javno da poloze racun, i sasvim otvoreno priznaju: ovde su pozitivni pomaci moguci samo po cenu narusavanja negativne energije i to iskljucivo putem ciste simulacije.

Za sada, u Srbiji je demokratija moguca samo kao “operacijska belina", brizno pranje biografija, i naravno, novca. U narednom periodu Srbija ce opsesivno upraznjavati onu belu drustvenost koja se zasniva na ispiranju mozga, pamcenja, i naravno, uklanjanjem tragova. Sve treba da bude cisto, bez ikakvih mrlja. Mi dobro znamo: savrsen zlocin je samo zlocin bez mrlja, tragova i svedoka.

Pripremili:
Izabela Kisic
Nikola Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /