Ponedeljak, 5. januar 1998.

FEHMI AGANI O PISMU PATRIJARHA PAVLA

Nevest i neiskren pokusaj razumevanja

Ako misli da bude od neke pomoci u resavanju problema skola za albanske ucenike i studente, patrijarh nije morao da se identifikuje, i to potpuno, sa rezimom Milosevica - kaze potpredsednik Demokratskog saveza Kosova

Beograd, FoNet. - Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Fehmi Agani izjavio je juce za Radio B92, povodom pisma kojeg je albanskim studentima uputio patrijarh Pavle, da je u albanskim krugovima pozitivno ocenjena osuda nasilja koju je izrekao patrijarh, ali i da se radi o nevestom pokusaju da se izkaze razumevanje za probleme univerziteta u Pristini.

“Ipak je, cini mi se, to samo jedan ne bas vest, niti preterano iskren pokusaj da se iskaze razumevanje za probleme univerziteta u Pristini i probleme Kosova i Albanaca uopste" izjavio je Agani. “U sustini netacno se prikazuje zahtev albanskih studenata i problem univerziteta u Pristini. Albanski studenti nisu zahtevali da se vrate u, navodim “zgrade drzavnog univerziteta koji su svojina drzave koju oni ne priznaju". Univerzitet u Pristini je osnovan zakonom Skupstine Kosova, zgrada i univerzitetski prostor pripadaju Albancima kao i Srbima i svima drugima koji na Kosovu zive. Albanski studenti traze da im se vrate univerzitetski prostorije u onom obimu koji im pripada i koji su koristili, a iz kojih su nasilno izbaceni", dodao je on.

Agani istice da je za kosovske Albance drzava Kosovo republika, jer su se, kako kaze, na referendumu tako izjasnili. “Cudno je da patrijarh Pavle tako povoljno govori o polozaju Albanaca na Kosovu kao da ne zna sta se ovde desava", istice Agani, naglasavajuci da to sto je patrijarh nazvao Albance “Siptarima" sami Albanci dozivljavaju pezorativno i dodaje: “Ako misli da bude od neke pomoci u resavanju problema skola za albanske ucenike i studente, patrijarh nije morao da se tako ocigledno identifikuje i to potpuno, sa rezimom gospodina Milosevica od kojeg se, inace, prividno distancira. Uslovljavanje povratka ucenika i studenata u skolske zgrade prihvatanjem drzave Srbije je pretesko uslovljanavanje i de facto je ravno odbijanju studentskih zahteva. Sasvim se slazemo sa gospodinom patrijarhom da stanje na Kosovu zahteva ozbiljno, mukotrpno otvaranje svih pitanja koja truju odnose dva naroda i stvaraju od Kosova krizno zariste. Pozdravljamo njegovu zelju da na Kosovu budu priznata osnovna nacionalna prava u koja valjda spada i pravo na samoopredeljenje, kao i verska i sva druga ljudska prava kao i njegovu procenu stetnosti nacionalistickog jednoumlja", rekao je Agani u izjavio za Radio B92.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /