Ponedeljak, 5. januar 1998.

STA SU U NOVOGODISNJOJ NOCI GRADJANIMA CRNE GORE POZELELI MILO DJUKANOVIC I SVETOZAR MAROVIC

Ne postoje spasioci, postoje samo ozbiljni, odgovorni i dobri ljudi

Aktuelni predsednik Crne Gore Momir Bulatovic nije uputio uobicajenu novogodisnju poruku gradjanima

Podgorica. - Gdje se sa starom godinom rastao prvi covjek Crne Gore, njen aktuelni predsjednik Momir Bulatovic, drzavni mediji nijesu javili. Ovog puta Bulatovic nije uputio ni uobicajenu novogodisnju poruku gradjanima Crne Gore. Taj red su maksimalno ispostovali Milo Djukanovic, novi predsjednik Republike i Svetozar Marovic, predsjednik crnogorskog parlamenta, koji su (u odabranom drustvu pristalica i simpatizera) noc izmedju stare i nove godine proveli u budvanskom hotelu “Avala".

Onda nije ni cudo sto je gospodin Djukanovic u izjavi za Televiziju CG neposredno datoj nakon smjene dvije godine pozelio nastupajucu godinu “makar priblizno onakvu kao sto je srecan i veseo njen pocetak". “Zelio bih da se po uzoru na ovaj pocetak pokusamo otresti makar dijela onih muka, nevolja i problema koji su nas opterecivali i prethodne i brojnih prethodnih godina", rekao je Djukanovic. On vjeruje da Crna Gora to “moze i zna". “Pokazala je to Crna Gora mnogo puta u svojoj istoriji, a posljednji put upravo u 1997. godini kada je, glasajuci na oktobarskim izborima, glasala za jedan savremeni i, rekao bih, evropski demokratski program, cime je, na neki nacin, i postala uzor i model zivota u regionu u kojem zivimo", konstatovao je novoizabrani predsjednik Crne Gore.

Svetozara Marovica, predsjednika Skupstine Crne Gore, aktuelna politicka kretanja u kontekstu novogodisnjih praznika asocirala su na pricu o mudracu koji je obilazeci ljude naisao na covjeka “koji je imao nekih problema". “Usao je u njegovu kucu i pitao ga u cemu je problem? Domacin mu je odgovorio da ima nevolja sa mrakom u kuci i da ne zna kako da se njega oslobodi", ispricao je Marovic i naglasio logicnu reakciju mudraca: “Pa, zasto ne otvoris prozor"?

“On je otvorio prozore i usla je svjetlost, usao je svjez zrak i covjek je rijesio svoj problem" - konstatovao je predsjednik crnogorskog parlamenta i u narednoj godini pozelio upravo “da bolje vidimo, da vidimo u kome svijetu zivimo, da vidimo kome pripadamo, ali da znamo i bez koga ne mozemo..." “Da cujemo bolje ne samo glasove proslosti nego i buducnosti, da znamo da pruzimo ruku i onda kada nam ne ide sve kako valja, da pruzimo ruku onome ko je bolji od nas, a ne da mu na pobjedu uzvratimo pesnicom", rekao je Marovic, uvjeren da je “pred nama jedna bolja, sretnija i radosnija godina".

“Naravno, svako u tome moze da pomogne i svako u tome moze da odmogne. Ne postoje spasioci, postoje samo ozbiljni, odgovorni i dobri ljudi u koje ja verujem" - naglasio je u novogodisnjoj izjavi Svetozar Marovic.

B. I. Milicic

Kud koji, mili moji

Poznati jugoslovenski filmski reziser Emir Kusturica Novu godinu docekao je u drustvu Mila Djukanovica i Svetozara Marovica. Za Televiziju Crne Gore on je izjavio:

“Ovo je film koji je poceo epizodom pod nazivom ’U Dejtonu usred mraka sija zvjezda petokraka’ i koji ima svoje nastavke. Ovo je peta epizoda i zove se ’Kud koji, mili moji’. Ja se nadam da ce ovaj film imati jos dva ili tri nastavka i da ce dobro zavrsiti po sve nas, da nece imati tragican kraj i da ovo ’Kud koji, mili moji’ vodi u dobrom pravcu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /