Ponedeljak, 5. januar 1998.

ISTVAN ISPANOVIC, POTPREDSEDNIK SKUPSTINE SRBIJE, O UCESCU SVM U RADU PARLAMENTA

Madjari prihvatili i odgovornost za sudbinu Srbije

Novi Sad, Beta. - Potpredsednik Skupstine Srbije i poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara Istvan Ispanovic izjavio je da je za demokratski rad parlamenta potrebno izmeniti Poslovnik o radu ili doneti novi dokument. Ispanovic je za jucerasnji broj novosadskog dnevnika na madjarskom jeziku "Madjar So" rekao da bi trebalo da bude povecana kontrolna uloga Skupstine u radu drzavne vlasti.

"Madjar So" pise da sa izborom Ispanovica za potpredsednika Skupstine Srbije za SVM dolaze novi odnosi, jer su Madjari ulaskom u rad organa vlasti prihvatili i odgovornost za sudbinu Srbije. Ispanovic je rekao da je za prihvatanje inicijative SVM potreban dogovor svih parlamentarnih grupa jer SVM ima samo cetiri poslanika.

Poslanik SVM Mihalj Secei izjavio je tom listu da je upoznao predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica s problemima vojvodjanskih Madjara u privredi. On je ukazao na primere u mesovitim sredinama u kojima su na prinudnim odmorima uglavnom Madjari koji, tokom racionalizacije, prvi dobijaju otkaze.

Prema njegovim recima, na listama nezaposlenih takodje ima, srazmerno, vise Madjara. "Ukazali smo predsedniku Milosevicu da smo u neravnopravnom polozaju i kod raspodele drustvenog proizvoda, jer su sredstva centralizovana, a centralni organi cesto nemaju sluha da ih vrate u regije kojima pripadaju", rekao je Secei.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /