Sreda, 7. januar 1998.

"NASA BORBA" SAZNAJE: PODELJENE FUNKCIJE U "GLAVNIM" SKUPSTINSKIM ODBORIMA

O imunitetu odlucuju radikali

Aleksandar Vucic (SRS) na celu Odbora za kulturu i informisanje, a Dragan Todorovic (SRS) predsedava Administrativnim odborom. Odbori za finansije (Zlatan Perucic), Zakonodavstvo (Zoran Nikolic) i Medjunarodne odnose (Zivadin Jovanovic) u rukama socijalista. SPO dobio Odbor za bezbednost (Slobodan Nenadovic)

Nacelan dogovor o podeli vlasti:
Narodna skupstina Srbije

Pojedini predstavnici sluzbe za informisanje Skupstine Srbije, ovih dana se pomalo ljute kada ih pitate da li imaju neku novu informaciju o formiranju novih odbora. Posto, kako kazu, nisu postignuti definitivni dogovori kako ce odbori izgledati, i, naravno, posto nisu zasedali, od odgovora koje (ne)znaju "brane se", recenicom koja uvek "pali" - "nemamo pojma", jer nismo dobili zvanicnu informaciju.

Nasi pouzdani izvori kazu da se, ipak, dosta toga zna i da su nacelni dogovori oko "glavnih" odbora vec postignuti. Predsednik Ustavnog odbora (po funkciji) bice predsednik Skupstine Dragan Tomic, a njegov zamenik, sef poslanickog kluba najjace druge partije u parlamentu, Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolic.

Sef poslanickog kluba Nove demokratije, Zarko Jokanovic, jos ranije je izrazio zelju da ne bude predsednik Administrativnog odbora (veoma znacajan odbor, posto, izmedju ostalog, odlucuje i o oduzimanju poslanickog imuniteta. S druge strane, radikali nisu imali nista protiv da zauzmu to mesto. Stavise, kako saznajemo, insistirali su na tome - verovatno pouceni nekim ranijim iskustvima sa oduzimanjem imuniteta pojedinim njihovim poslanicima pa i samom predsedniku stranke Vojislavu Seselju. Predsednik Administrativnog odbora bice Dragan Todorovic, a njegov zamenik Zoran Andjelkovic iz Socijalisticke partije Srbije. Nasi izvori kazu da su se radikali ipak "malo presli" u svojim racunicama, posto ce SPS, Jugoslovenska levica i ND imati vecinu clanova tog odbora. U principu, radikalima ce, dakle, veoma malo biti od koristi to sto imaju predsednicko mesto.

Radikali su dobili i predsednicko mesto Odbora za kulturu i informisanje. Predsednik ce, kazu nasi izvori, biti Aleksandar Vucic. Prvi do njega bice zamenik sefa poslanickog kluba ND Tihomir Arsic. Predsednik Odbora za predstavke i zalbe ostao je isti - Velimir Bata Zivojinovic. Predsednicka mesta socijalisti ce imati i u Odboru za finansije (Zlatan Perucic, direktor Beobanke), Zakonodavnom odboru (Zoran Nikolic), kao i Odboru za medjunarodne odnose, ciji ce predsednik biti Zivadin Jovanovic, potpredsednik SPS i zamenik saveznog ministra inostranih poslova.

Socijalisti nece imati predsednicko mesto Odbora za pravosudje. To mesto su dobili njihovi koalicioni partneri, Nova demokratija, odnosno potpredsednik ove strake, Nebojsa Lekovic.

Sto se tice Srpskog pokreta obnove, oni ocekuju da ce dobiti najmanje cetiri predsednicka mesta u skupstinskim odborima. Od pouzdanijih informacija, zasad je jedino skoro sasvim izvesno da ce njihov predstavnik biti na celu Odbora za odbranu i bezbednost. Najcesce se pominje ime advokata iz Valjeva Slobodana Nenadovica. Nije na odmet podsetiti da je to mesto SPO imao (jedno vreme) i tokom prethodnog saziva, ali je predsednik Bogoljub Pejcic bio smenjen socijalistickom vecinom. Poznavaoci skupstinskih prilika tvrde da su im vecinu pri odlucivanju omogucili upravo predstavnici opozicije, tako sto su prilikom glasanja jednostavno izasli iz sale.

To su, ipak, bila neka druga vremena kada su se spovci "proklizavali" i leti i zimi. Skoro je sasvim izvesno da ce njihove zelje biti uslisene, pogotovo ako budu postigli dogovor da sa SPS, JUL, ND i eventualno Madjarima formiraju zajednicku vladu. U tom slucaju na putu SPO, ubuduce, bice jako malo poledica, a dosadasnji razvoj dogadjaja upucuje upravo na ovakav zakljucak, iako nasi izvori kazu da pregovaraci nisu odmakli dalje od nacelnog pristanka SPO i vladajuce koalicije da podele vlast.

Bahri Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /