ponedeljak, 12. januar 1998.

DANAS U BIJELJINI NASTAVAK KONSTITUTIVNE SEDNICE SKUPSTINE REPUBLIKE SRPSKE

Izvestan samo TV-prenos

Predstavnici svih parlamentarnih stranaka pokusace, pre zasedanja, da se konacno dogovore o celnim ljudima parlamenta i sastavu nove vlade. Radikali i SDS i dalje se protive odluci Biljane Plavsic da Mladen Ivanic formira vladu strucnjaka.

Bijeljina. - Nastavak konstitutivne sednice Narodne skupstine RS pocinje danas u 11 sati u Bijeljini. Tome ce prethoditi konsultativni sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka. Poslanici izabrani na novembarskim parlamentarnim izborima treba da izberu predsjednika, potpredsjednika i sekretara Skupstine, kao i mandatara i vladu RS. Ishod sjednice tesko je preciznije prognozirati. Razlike medju politickim opcijama koje predvode s jedne strane SDS i SRS, a s druge strane ostale parlamentarne stranke nisu prevazidjene. To se potvrdilo i na poslednjem sastanku predstavnika svih stranaka odrzanom u petak u Brckom.

SDS i radikali i dalje zastupaju misljenje da sve funkcije u Skupstini i mjesto premijera treba da pripadne njima, jer su te dvije partije osvojile glasove “60 posto birackog tijela", te da bi to bila pobjeda “patriotskih snaga u RS". Njima posebno smeta sto je predsjednica Plavsic za mandatara predlozila Mladena Ivanica koji ne pripada nijednoj stranci. Po lideru radikala Nikole Poplasena, mandatar ne moze biti “nestranacki covjek" i zato on ne vjeruje da ce se danas formirati skupstinsko rukovodstvo, niti ce biti izabrana vlada RS. Ivanicev koncept vlade nacionalnog jedinstva koja ce biti sastavljena od stranackih predstavnika i eksperata ne odgovara ni SDS-u, jer bi to bili “rogovi u vreci" koji bi produbili krizu, kako to tvrdi Aleksa Buha, predsjedavajuci ove stranke.

MILORAD DODIK, PREDSEDNIK STRANKE NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA

Kompromis ili destabilizacija

Banjaluka, Beta. - Predsednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj Milorad Dodik rekao je da mandataru za sastav vlade RS Mladenu Ivanicu treba omoguciti obracanje srpskom parlamentu, u kojem bi obrazlozio koncept "vlade nacionalnog jedinstva". Dodik je agenciji Beta izjavio da je ubedjen da ce se na sednici parlamenta, danas u Bijeljini, postici kompromisno resenje. U suprotnom, po njemu, doslo bi do destabilizacije RS.

S druge strane, ostale parlamentarne partije podrzavaju Ivanica, a potpredsjednik SNS-a Ostoja Knezevic u njemu vidi covjeka koji “moze odgovoriti na tesko stanje u kome se nalazi RS". Podrsku banjaluckoj opciji Biljane Plavsic otvoreno iskazuje i cjelokupna medjunarodna zajednica. Medjutim, ni to nece uticati na SDS i radikale da promijene svoje stavove i zato oni traze da Ivanic vrati mandat. Ako do toga zaista i dodje, sto se ne iskljucuje, onda bi oni predlozili svog kandidata - a to bi bili Aleksa Buha ili Gojko Klickovic.

Jedino sto su parlamentarne stranke usaglasile jesu kandidati za mjesta predsjednika pojedinih skupstinskih tijela. Od 12 takvih tijela na prvoj sjednici izabran je samo predsjednik Komisije za izbor i imenovanja. Istina, tom dogovoru nisu prisustvovali predstavnici Koalicije za BiH. Takodje, sve stranke su se slozile, jos na prvoj sjednici 27. decembra prosle godine, da se za predsjednika Skupstine izabere Dragan Kalinic, koji je i do sada obavljao tu duznost.

Cijeli tok zasjedanja Narodne skupstine RS prenosice direktno Srpska radiotelevizija (SRT) za cijelo podrucje RS.

S. Pazarac

DRAGUTIN ILIC, PREDSEDNIK SOCIJALISTICKE PARTIJE RS

Sednica ce biti neuspesna

Banjaluka, Beta. - Nastavak konstitutivne sednice Skupstine Republike Srpske danas u Bijeljini nece rezultirati izborom novog skupstinskog rukovodstva i vlade, ocenio je juce potpredsednik Socijalisticke partije RS Dragutin Ilic. Poslanici SP RS ce na sutrasnjem zasedanju zatraziti od Srpske demokratske stranke i Srpske radikalne stranke da razjasne "ko je izdajnik, a ko nije i moze li biti izdajnik onaj ko se bori za vladu narodnog jedinstva u odnosu na onoga ko takvu vladu odbija", rekao je Ilic. On je rekao da ce poslanici SP RS, ukoliko se njihove procene o neuspehu sutrasnjeg zasedanja pokazu ispravnim, predloziti da se nastavak sednice odlozi za cetiri do pet dana. Taj period, ocenio je Ilic, treba iskoristiti za dodatne konsultacije, ali i za dobijanje konkretnih garancija od medjunarodne zajednice da ce ekonomski i finansijski podrzati koncept mandatara nove vlade Mladena Ivanica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /