ponedeljak, 12. januar 1998.

USPOSTAVLJANJE DIPLOMATSKIH ODNOSA SA SRJ U ZIZI INTERESOVANJA SLOVENACKE JAVNOSTI

Medjusobno priznavanje podrazumeva ravnopravnost

Zahtev spoljnopolitickog odbora da se sporazum poveze sa ravnopravnoscu pri deobnom bilansu “posvadjan je sa logikom"

Stevan Sicarov
dopisnik “Nase Borbe" iz Ljubljane

Ljubljana. - Uspostavljanje diplomatskih odnosa sa SRJ za slovenacku politiku i javnost i nadalje je u zizi interesovanja. Nakon nedavnih komentatorskih kritika “Dela" na racun spoljne politike koja “moli i prosi" za uspostavljanje kontakata sa Beogradom, jos ostrije je reagovao ljubljanski “Dnevnik" koji u jucerasnjem redakcijskom komentaru ocenjuje kako je suvisno da se o normalizaciji sa SRJ bavi spoljnopoliticki odbor parlamenta, “jer posle medjusobnog priznavanja drzava to pitanje je u potpunosti stvar tehnike i rutine ministarstva inostranih poslova".

Kod nas se to politizuje do stadijuma gde sami sebe ismejavamo, komentarise “Dnevnik", dodajuci kako je “sa logikom posvadjan zahtev tog odbora da sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa Slovenije poveze sa zahtevom o ravnopravnosti drzava pri deobnom bilansu". Takav sporazum je u potpunosti suvisan, jer su se drzave priznale i tim pristale na ravnopravnost. Istim povodom se odazvala i vodeca opoziciona Socijaldemokratska stranka Slovenije, koja upozorava da odluka o uspostavljanju diplomatskih odnosa ne sme biti “bezuslovna i jednostrana" i od ministarstva za inostrane poslove te ministarstva za ekonomske odnose trazi da pripreme “celovitu strategiju uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SRJ".

Kosovo - nova nesreca na Balkanu

Nedeljnik “Demokracija", zagovornik politickog bloka “slovenackog proleca" na cijem celu je SDS, navodi kako je uspostavljanje diplomatskih odnosa neprihvatljivo sve dok se jasno ne upozori kako “srpski rezim sa sve vecim nasiljem nad vecinskim albanskim narodom na Kosovu izaziva novu nesrecu u tom delu Balkana". “Demokracija" prenosi i reci lidera DSDS Janeza Janse kako je “postovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda univerzalno civilizacijsko pitanje koje se ne moze ukinuti izgovorom o nemesanju u unutrasnje stvari nacionalne drzave".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /