ponedeljak, 12. januar 1998.

“POSLOVNI KRUG": DOMACE BANKE VELIKE SAMO PO DUBIOZAMA I BROJU ZAPOSLENIH

Najveci su sasvim mali

Beograd, Beta. - Funkcioner Agencije Federacije za osiguranje depozita i sanaciju banaka Zoran Jeremic ocenio je da su velike jugoslovenske banke velike samo po velicini dubioza u njihovim bilansima, po broju zaposlenih i svojoj infrastrukturi, dok su po svom finansijskom potencijalu male.

U najnovijem broju casopisa “Poslovni krug", Jeremic takav zakljucak izvodi iz poredjenja aktive, kapitala i profita po zaposlenom pet najvecih starih, pet najvecih novih jugoslovenskih banaka i po pet najvecih banaka u Ceskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Portugaliji. Kod pet najvecih starih jugoslovenskih banaka, koje cine izmedju 60 i 80 odsto kljucnih bilansnih kategorija jugoslovenskog bankarstva, profit po zaposlenom iznosi samo 160 dolara i najnizi je u grupi uporedjenih banaka. Pet najvecih novih jugoslovenskih banaka su sa profitom od 24.000 dolara po zaposlenom na trecem mestu, iza pet najvecih portugalskih i pet najvecih austrijskih banaka. Sto se kapitala po zaposlenom tice, pet starih jugoslovenskih banaka opet je na zacelju liste sa 53.000 dolara kapitala po zaposlenom, dok su pet novih jugoslovenskih banaka sa kapitalom od 311.000 dolara po zaposlenom na drugom mestu, posle prvoplasiranih austrijskih banaka sa kapitalom od 350.000 dolara po zaposlenom.

Pet najvecih starih jugoslovenskih banaka na zacelju su liste i po svojoj aktivi, ako se iz nje iskljuci stara devizna stednja i dugorocni devizni krediti. Na prvom mestu su austrijske banke sa 8,45 miliona dolara po zaposlenom, dok je pet novih jugoslovenskih banaka sa 590.000 dolara po zaposlenom na pretposlednjem mestu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /