ponedeljak, 12. januar 1998.

REC PLUS: DINKO TUCAKOVIC, PREDSEDNIK SAVETA FESTA

Naslovi najbolje govore

FEST ’98 nastaje neverovatnom brzinom. Savet festivala, konstituisan tek 24. decembra prosle godine danas bi vec trebalo da pred javnost izadje s kosturom programa FEST-a koji pocinje vec 31. januara. Dinko Tucakovic, predsednik Saveta, za “Nasu Borbu" govori o onome sto je u ovom krajnje kratkom periodu Savet, koji ujedno vrsi i funkciju selektora, uspeo da uradi.

-Tri nedelje pre pocetka FEST-a obavili smo sest sednica Saveta i u javnost izlazimo sa programom od 38 proverenih naslova. Termini i datumi za te filmove bice objavljeni 19. januara da bi prodaja ulaznica pocela 20. januara, sto je zaostatak od svega pet dana u odnosu na ranije godine a imali smo pet meseci manje za pripremu. Postojao je visok nivo motivacije svih clanova Saveta, zahvaljujuci cemu je ispostovan ovakav tempo. Ocekujemo i da ce tradicionalno efikasno funkcionisati i organizator, Centar “Sava".

Nasa Borba: Kakva je struktura tog izbora od 38 filmova, koliki je tu doprinos distributera?

- Program se sastoji od cetiri celine. “Autori za 21. vek" je sacinjena od prvih ili drugih ostvarenja nekolicine autora koji su, normalno, za sada manje poznati. Interesantno je da su tu okupljena imena od Amerike, preko Australije do Juzne Koreje. Bice prikazan film koji je pobedio na poslednjem festivalu u Solunu, australijsko delo “Put u nistavilo". U “Ekranu Evrope" kao dominantnu imamo francusku kinematografiju, ali tu su i filmovi iz Velike Britanije, Danske, Austrije...O programu “Festival festivala" najbolje govore njegovi naslovi: pobednik poslednjeg Kana “Ukus visanja", pa “Tako je ljupka", film kojim je Son Pen na istom festivalu zaradio nagradu za najbolju musku ulogu, “Gipsdz Magic" Stoleta Popova...Konacno, ponocni program hitova ove godine ima specificnu tezinu. U njemu se nalaze filmovi koji su deo ovog najnovijeg, takozvanog Bozicnog paketa mejdzora, ali ne samo oni. Uvrstili smo francuski film “Grbavac", najgledaniji film sezone u toj zemlji. Od tih 38 naslova, 23 kopije se nalaze u Beogradu. Teza o distributerskom FEST-u je pomalo zabavna, pomalo tuzna i pomalo smesna. Zavisi od toga kako sam raspolozen kojeg dana kako ce me pogoditi. Ako je neki distributer, kao sto je “Viktorija-film", spreman da kupi jedan australijski debitantski film ili jedan juznokorejski debitantski film, ili ako “Bandur- film" kupi iranski film, vrlo delikatan za distribuciju, da li da to zovemo distributerskim filmovima i sta to uopste znaci. Ja mislim da su to kvalitetni filmovi. Mi za sada imamo sedam filmova koji nisu sa listi distributera, ali se nadam da ce i neke od njih ovde zeleti neko da kupi.

Mi 19. januara ne izlazimo u javnost sa programom za Malu salu Centra “Sava". Sa izvesnoscu mogu da kazem da ce biti jedan vrlo duhovit program ruskog reditelja Olega Kovalova, koji je na onoj liniji koja se sada naziva “mocumentardz", dokumentarni filmovi u kojima preovladjuje fikcija i manipulise se idejom dokumentaristike. U Muzeju kinoteke ce ici retrospektiva domaceg crnog filma i autor tog programa je Radoslav Zelenovic.

NB: Koji film otvara FEST’98?

- Nasa dilema je bila vezana za ime jednog velikog autora - Kloda Sabrola, potencijalnog gosta FEST-a. On je najpre odbio da bude nas gost, pa je pod “dodatnom presijom" “Metro-filma", distributera njegovog filma “Nista ne ide", i Francuskog kulturnog centra, ipak, ispostavila se mogucnost da dodje i u tom slucaju FEST ’98. bi bio otvoren tim 50. filmom Sabrola. Ukoliko Klod Sabrol ne bude mogao za otvaranje da bude u Beogradu, prvi film koji cemo videti je “Ukus visanja" Abasa Kierostamija. Vrlo provokativan film, pobednik najznacajnijeg svetskog festivala, sasvim primeren otvaranju festivala, za razliku od nekih opskurnih dela kojima je poslednjih godina zapocinjao FEST. Posle njega bi odmah isao jedan sasvim drugaciji film, “Zemlja policajaca" sa Silvesterom Staloneom, Harvijem Kajtelom i Robertom De Nirom.

NB: Prosle godine se velika prasina dizala oko pitanja ko ce otvoriti FEST?

U svakom slucaju ce to biti filmski autor. Hteli bismo da FEST ne dobije nikakav politicki prizvuk. Posto je Skupstina grada osnivac festivala, bila je privilegija gradonacelnika da otvori FEST, ali to bi ove godine ponovo otvorilo neku Pandorinu kutiju i nasa je namera da ove godine eskiviramo tu obavezu prema osnivacu. Ne zelimo da uvredimo bilo koga iz sadasnje gradske vlasti vec da jednostavno vratimo FEST u vode filma. Sam cin otvaranja ce biti spektakularan. Postoji vise ideja, od malog interaktivnog filma do nekog live aid nastupa na sceni. A ako i toga ne bude najvaznije je da bude festivala.

R. Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /