ponedeljak, 12. januar 1998.

SP U PERTU: JUGOSLAVIJA-ITALIJA 11:10

"Azurima" se osvetila grubost

Snezana Pantovic
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Perta

Bazen sportskog kompleksa "Celendzer". Gledalaca: oko 800. Sudije: Kratofil (Slovacka), Ludik (Nemacka). Igrac vise: Jugoslavija 12 (10), Italija 9 (3).

JUGOSLAVIJA: Jovanovic, Trbojevic 2, Popovic, Nikolic, Savic 1, Ikodinovic 1, Uskokovic 3, Sapic 2, Vicevic, Ciric, Vujasinovic 2, Vukanic, Kuljaca.

ITALIJA: Atoliko, Postiljone 1, Buvo, Bencivenga 1, Gerini, Kalkatera, Custolizi 1, Angelini, Pomilio 2, Vitoriozo 1, Sotani 2, Filipo 1, Gibelini.

U izuzetno vaznoj utakmici poslednjeg kola prve runde takmicenja u grupi "A" Osmog svetskog prvenstva u vaterpolu koje se odrzava u zapadnoaustralijskom gradu Pertu preprezentacija Jugoslavije pobedila je jos uvek aktuelnog sampiona, Italiju sa 11:10 (3:3, 1:1, 3:4, 4:2).

U prve tri cetvrtine utakmica je bila cvrsta sa dosta gresaka na obe strane karakteristicnih za vazne meceve na ovako vaznim takmicenjima. Jugoslavija je povela sa 1:0, zatim 2:1, a onda su Italijani izjednacili, zatim i presli u vodjstvo (3:4, 4:5, 5:6), da bi krajem treceg dela susreta golom Vitoriozoa povecali prednost na 7:5.

Ipak, u pravom trenutku stigla je gromoglasna podrska "plavima" iz gledalista, nasi momci su konsolidovali igru, kako u odbrani, tako i u napadu, da bi vec na pocetku poslednjeg dela susreta uspeli da sustignu protivnika - 8:8.

Kljucni trenutak ovog meca bio je kada je tri minuta pre kraja italijanski igrac Sotani tako grubo faulirao naseg centra Dusana Popovica da se i sa najviseg dela tribine videlo kako nasem sidrasu bukvalno siklja krv iz arkade. Popovic je od tog udarca "zaradio" cak pet kopci, Sotani iskljucenje bez prava zamene, pa su Italijani do kraja igrali sa pet igraca, sto su nasi reprezentativci iskoristili i iz ovog susreta izasli kao pobednici. Italijani su pokusali da izazovu i veci incident kada je jedan njihov igrac u poslednjim sekundama meca gotovo nokautirao Dejana Savica, ali Savic i njegovi saigraci nisu naseli na provokacije.

- Italijani su ekipa koja ne dozvoljava golove iz igre kao i mi, iako smo mi u ovom segmentu omanuli cak tri puta - rekao je posle meca savezni trener Nikola Stamenic. - Znali smo da ce odlucujuca biti igra sa igracem vise, kao i da je njihova igra na beku panicna i da oni ne mogu da drze Popovica. Nasa odbrana sa igracem manje je dobro funkcionisala, a imali smo i iznenadjujuce visok procenat u realizaciji igraca vise. Mislim da smo zasluzeno pobedili.

Italijanima ovaj poraz moze znaciti i gubitak nade u odbranu titule svetskog sampiona. Ratko Rudic je pred okupljenim novinarima osuo drvlje i kamenje na sudijski par. Na nase pitanje da li je Jugoslavija zasluzeno i sportski pobedila, odgovorio je:

- Sve je bilo sportski do 8:8. Posle toga se igrala igra van bazena, jer je sudija Kratofil, predsednik slovacke vaterpolo federacije, a Slovaci i Jugosloveni, zna se, izuzetno su bliski prijatelji.

Sa Rusijom na Novu godinu

Reprezentacija Jugoslavije svoje meceve u grupi "E" igra: 13. januara sa drugoplasiranom ekipom iz grupe "A", a to je reprezentacija Hrvatske (9.45 po jugoslovenskom vremenu). 14. januara se sastajemo sa selekcijom Rusije koja je ovde zajedno sa Madjarskom pokazala najstabilniju formu i najbolju igru. Dan kasnije igramo protiv reprezentacije Kazahstana za koju mozemo slobodno reci da nije protivnik dostojan naseg respekta.

Na pitanje da li je sudjenje jedini razlog poraza Italijana, Rudic je odgovorio: "Da. Jer sudije su iskljucile mog igraca tek kad su videle krv".

Nasi reprezentativci su bili prosto zapanjeni gruboscu svojih italijanskih kolega.

- Od 1986. godine sam na svetskim prvenstvima i ne pamtim da je iko ikada iskljucen bez prava zamene - vidno uzbudjen cak sat i po posle utakmice pricao je okupljenim novinarima centar Dusan Popovic, kome je oko dobro nateklo.

Kapiten Veljko Uskokovic kaze da su Italijani igrali tako grubo i na svetkom kupu u Atini, kao i na Evropskom prvenstvu u Sevilji, ali da su sada preterali.

- Sa njima skoro i da ne moze da se igra. Jer svaki njihov dodir je direktan atak na zdravlje. Oni kidisu da vam slome nos, isteraju oci, ali tako se ponasaju jer su im sudije vecito tolerisale grubosti, zato sto imaju moc u Medjunarodnoj vaterpolo federaciji.

Nas drugi centar Nenad Vukanic kaze da su Italijani "jedna ogromna laz i prevara". - Tako bih nazvao njihovu igru. To sto oni igraju radi se daleko van bazena, pa cak i van kafane. Jer vrlo dobro se zna da se u bazenu igra samo vaterpolo.

Golman Dragan Jovanovic koji u ovom mecu bas i nije blistao tvrdi "da su Italijani vec otpisani kao prvaci sveta i da je i njima valjda posle ovog meca jasno da se ovakvim ponasanjem ne moze odbraniti titula". Isprebijani i izmoreni "plavi" su, bez obzira sto na prvi pogled njihova igra nije zadovoljila najvise kriterijume, izborili drugu poziciju u grupi i bolje startno mesto za sledecu rundu takmicenja. Danas je slobodan dan na vaterpolo turniru, a vec 13. januara "plavi" igraju prvu utakmicu u novoformiranoj grupi "E" sa reprezentacijom Hrvatske.

Svi Evropljani u igri

Grupa "A" - 1. kolo: Kazahstan - Novi Zeland 15:6, Hrvatska - Rusija 4:6. 2. kolo: Kazahstan - Rusija 8:13, Novi Zeland - Hrvatska 3:19. 3. kolo: Novi Zeland - Rusija 0:19, Kazahstan - Hrvatska 4:19.

Tabela: Rusija 6, Hrvatska 4, Kazahstan 2, Novi Zeland 0.

Grupa "B" - 1. kolo: Italija - Iran 15:1, Jugoslavija - Madjarska 5:7. 2. kolo: Italija - Madjarska 7:11, Jugoslavija - Iran 18:4. 3. kolo: Iran - Madjarska 2:16, Jugoslavija - Italija 11:10.

Tabela: Madjarska 6, Jugoslavija 4, Italija 2, Iran 0.

Grupa "C" - 1. kolo: Grcka - Brazil 9:5, JAR - Spanija 3:13. 2. kolo: Grcka - Spanija 6:7, Brazil - JAR 8:4. 3. kolo: Brazil - Spanija 3:9, Grcka - JAR 11:6.

Tabela: Spanija 6, Grcka 4, Brazil 2, JAR 2.

Grupa "D" - 1. kolo: Slovacka - Kanada 9:3, Australija -SAD 7:6. 2. kolo: Slovacka - SAD 5:8, Australija - Kanada 10:5. 3. kolo: SAD - Kanada 10:1, Australija - Slovacka 9:8.

Tabela: Australija 6, SAD 4, Slovacka 2, Kanada 0.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /