ponedeljak, 12. januar 1998.

PIJACNI BAROMETAR

Cene u porastu

S obzirom da su praznici u toku, proteklog cetvrtka bila je slabija ponuda robe na pijaci (izuzev agruma i jaja). Drugog dana Bozica na po kojim tezgama i dalje su se prodavali badnjaci. Veza hrastove grane i slame kostala je 1,5 dinar. Kod povrca je bio nesto veci izbor krtolastih plodova. Tako su potrosaci mogli kupiti mrkvu i mesanu zelen za 4, ren za 6 i cveklu za tri dinara. Crni luk je dosta skup, kilogram je 5 dinara, dok mladi srebrenjak se moze naci za dva dinara. U pokusaju da osveze listove zelene salate, seljaci su preterali pa ono izgleda “vrlo pokislo", medjutim, i pored takvog kvaliteta trgovci ovo lisnato povrce prodaju za cela 4 dinara. Kupus je takodje poskupio, pa ponegde cena dostize cifru od 5 dinara. Kelj je tri a beli luk oko 15 dinara.

Cena jabuka se krece od 2,5 do 5 dinara koliko kosta najskuplja sorta “greni smit". Krusaka ima tek tu i tamo i to po nesto vecoj ceni od tri do 7 dinara.

Odlicna je ponuda juznog voca, narocito pomorandzi koje su pojeftinile pa se mogu kupiti za 6,5 dinara. Limun, mandarine i grejfrut staju 10 dinara. Duguljasti i obli plodovi kivija kostaju 12 do 15 dinara. Stigao je i ananas po ceni od 20 dinara za kilogram. Ta kolicina odgovara jednom komadu ovog egzoticnog voca.

U odnosu na period pred Novu godinu 1998, kada su se mlecni proizvodi i jaja prodavali skuplje za 14 odsto nego pre, sadasnja cena jaja nije se bitno promenila, a cena sira i kajmaka je nesto niza. Tako, najskuplja “varijanta" jaja dostigla je cifru od 1,10 i 1,20 dinara. Kravlji sir je 12 do 15, kajmak 30 do 35 dinara.

R. T. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /