ponedeljak, 12. januar 1998.

SAOPSTENJE MUP CRNE GORE

Na miting bez oruzja

Podgorica, FoNet. - Ministarstvo unutrasnjih poslova (MUP) Crne Gore preduzelo je intenzivne aktivnosti da zakazani miting u organizaciji politicke grupacije Momira Bulatovica ne ugrozi bezbednost i ustavni poredak Crne Gore i Jugoslavije, navodi se u saopstenju MUP dostavljenom FoNetu.

U saopstenju se dodaje da je organizator mitinga blagovremeno prijavio okupljanje, a njegovom predstavniku je ponovljeno javno saopsteno upozorenje o iskljucivoj odgovornosti organizatora okupljanja i neposrednih ucesnika za ugrozavanje bezbednosti, kao i odlucnost policije da obezbedi energicnu i efikasnu zastitu.

“Upozoren je da redarska sluzba koju su formirali mora da bude vidno obiljezena, upoznata sa svojim obavezama i postavljena tako da se nalazi sa spoljne strane ucesnika mitinga, pri cemu ce se kordon policije postaviti na primerenoj udaljenosti od njih" kaze se u saopstenju.

“Ako redarska sluzba propusti ucesnike mitinga prema policiji ili oni savladaju redarsko obezbjedjenje usmeravajuci se prema policijskom kordonu, policija ce biti prinudjena da primjeni sva sredstva neophodna za sopstvenu zastitu i zastitu gradjana, bezbjednosti i ustavnog poretka" kaze se u saopstenju.

Predstavnik organizatora je takodje upozoren da mora ucesnike mitinga obavestiti o strogoj zabrani nosenja oruzja, a da ce policija na svim mestima za koje se opredeli, pretresati lica i vozila i oduzimati nadjeno oruzje. MUP ce obezbediti snimanje skupa, kako bi se zbog visokog bezbednosnog rizika identifikovali ucesnici koji eventualno budu ugrozavali javni red i mir i stvorili uslove da se prema njima i organizatorima okupljanja preduzmu zakonom propisane mere. U saopstenju se takodje kaze da ce MUP maksimalno profesionalno vrsiti svoje obaveze i izrazava ocekivanje da ce protesti proteci mirno, te da ce organizatori skupa imati punu kontrolu nad licima koja se odazovu njihovom pozivu i ucestvuju na mitingu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /