utorak, 13. januar 1998.

NOVI INCIDENTI NA KOSOVU

Ubijen sumar Sejdi Muja

Trojica maskiranih terorista ubila iz automatskog oruzja Albanca sumara, kako tvrdi Radio Pristina, zbog lojalnosti drzavi Srbiji. Izresetana zgrada u Stumlju u kojoj stanuju pripadnici MUP Srbije

U ponedeljak ujutro oko osam sati u selu Gradica kod Glogovca, na cetrdesetak kilometara zapadno od Pristine, ubijen je pedesetdvogodisnji Albanac Sejdi Muja, po zanimanju sumar. Prema ocevicima, na njega su iz automatskog oruzja pucala trojica maskiranih lica.

U informaciji o ovom ubistvu Radio-Pristina navodi da "motive Mujinog ubistva treba traziti u njegovoj lojalnosti drzavi Srbiji". Prema istom izvoru, u telu ubijenog je nadjeno trideset zrna.

Drugi incident dogodio se desetak minuta posle ponoci. Na stambenu zgradu u centru Stimlja, u kojoj stanuju pripadnici srbijanskog MUP-a, otvorena je rafalna paljba iz automatskog oruzja. Na zgradu je ispaljeno najmanje trideset metaka. Zrtava i povredjenih, medjutim, nije bilo, ali je zato pricinjena velika materijalna steta. Pocinioci oba napada za sada nisu poznati, niti je, do predaje ovog izvestaja, za njih neko preuzeo odgovornost.

Za napadacima policija, kako tvrdi Radio Pristina, sprovodi opseznu istragu. Pomenuti incidenti, uz ubistvo Srbina Djordja Belica, pre tri dana, u selu Stepenice kod Kline, kao da predstavljaju zloslutnu najavu nove spirale nekontrolisanog nasilja na Kosovu, poput one s kraja novembra i pocetka decembra prosle godine.

Uz pomenute incidente, rast medjuetnickih tenzija potvrdjuju i sve izrazenija previranja medju kosovskim Srbima i njihove sve vidnije javne manifestacije nezadovoljstva stanjem na Kosovu. Juce je u Beograd otputovala grupa Srba i Crnogoraca, koja, po ovdasnjim srpskim izvorima, ima utanacen susret sa Slobodanom Milosevicem, od koga ce biti zatrazeno zavodjenje reda na Kosovu.

Za danas je u Kosovu Polju, ispred skole "Aca Marovic", na mestu gde je Slobodan Milosevic po prvi put boravio na Kosovu 1986. godine, u organizaciji Udruzenja "Bozur", zakazan protestni miting Srba i Crnogoraca. Politicke podele nece, po svemu sudeci, zaobici ni ovdasnje Srbe. Pored evidentne uzdrzanosti kosovskog ogranka vladajucih socijalista, na poslednja previranja unutar srpskog korpusa, koje predvodi Udruzenje "Bozur", na celu sa Bogdanom Kecmanom, juce se saopstenjem oglasilo jos jedno udruzenje, sa istim nazivom - "Bozur". U ovom saopstenju, ciji je potpisnik Vlasta Milatovic, ostro se kritikuju akcije Kecmanovog "Bozura", i navodi da je jedino autenticno Udruzenje "Bozur" ono koje je izdalo jucerasnje saopstenje, i koje, kako se navodi u saopstenju, za razliku od Kecmanovog "Bozura", nije prekidalo rad poslednjih godina.

I. Hajdari

Tajanstveni nestanak

Seriji najnovijih incidenata u toku danasnjeg dana prikljucio se i jedan misteriozni slucaj, koji se dogodio u Pristini. Pedesetogodisnji Albanac Remzi Recica, nastavnik Osnovne skole "Naim Frasheri", nestao je bez traga. Njegova porodica tvrdi da je ispred njihovog ulaza nasla njegovu mokru odecu, i u njoj nepotpisanu ceduljicu ispisanu cirilicom, u kojoj se tvrdi da je "Recica ubijen u obliznjem jezeru Badovac, zato sto je nameravao da se uclani u Oslobodilacku armiju Kosova". O ovom slucaju su alarmirane i albanske politicke struje, kao i policija, ali do predaje ovog izvestaja Recici se nije uslo u trag.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /