utorak, 13. januar 1998.

MOMCILO TRAJKOVIC I EPISKOP ARTEMIJE UPUTILI OTVORENO PISMO SLOBODANU MILOSEVICU

Kosovsko pitanje nije problem samo jedne partije

Vreme je kljucni faktor za resavanje kosovskog problema, a ono istice - poruceno sefu drzave

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic i episkop rasko-prizrenski Artemije Radosavljevic pozvali su juce Slobodana Milosevica "kao predsednika stranke na vlasti" da prisustvuje srpsko-srpskom dijalogu, koji ce se odrzati u petak, u prostorijama Udruzenja knjizevnika Srbije, u Beogradu.

U otvorenom pismu Milosevicu, Trajkovic i episkop Artemije isticu da postuju to sto je Socijalisticka partija na vlasti "ali da, ipak, jedno tako krupno pitanje kao sto je kosovsko ne moze biti stvar samo jedne partije. To je pre svega, nacionalno i drzavno pitanje, narocito kad se uzmu u obzir rezultati vase dosadasnje politike na Kosovu i Metohiji kao i srpskom nacionalnom pitanju uopste".

Naglasavajuci da bi "mozda bilo bolje da je skup organizovan na njegovu (Milosevicevu) inicijativu", Trajkovic i episkop Artemije konstatuju da "problemi, nazalost, ne cekaju, i da je albanski separatisticki pokret sve organizovaniji. Posledice njegovog delovanja i vase nemoci su sve tragicnije". "Morate priznati da je vreme kljucni faktor, kad su u pitanju problemi na Kosovu, a ono, na nasu zalost neumitno istice", kaze se dalje u pismu.

Trajkovic i episkop Artemije porucuju Milosevicu da ne zele otvarati pitanje odgovornosti za tesko stanje na Kosovu, i tragicne posledice na tom prostoru, nego da zele sa svima podeliti odgovornost u trazenju zajednickog resenja na predstojecem skupu.

"Ubedjeni smo da ne postoji drugi put za resenje, kao sto smo ubedjeni da se resenje ne moze postici izvodjenjem Srba na ulice, i manipulisanjem njihovom nesrecom. Takav neodgovoran pristup sve nas najdirektnije vodi u nacionalnu katastrofu", zakljucuju Momcilo Trajkovic i episkop Artemije, ponovo sugerisuci Slobodanu Milosevicu da "uzme aktivno ucesce u srpsko-srpskom dijalogu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /