utorak, 13. januar 1998.

RICARD GELBARD U PODGORICI

SAD podrzavaju izbor Djukanovica za predsednika

Bulatovicu sam stavio do znanja da bi bila veoma ozbiljna greska na bilo koji nacin se suprotstaviti volji naroda pokazanoj na predsednickim izborima u Crnoj Gori - izjavio izalasnik predsednika SAD posle odvojenih razgovora sa Djukanovicem i Bulatovicem

Podgorica. - U Podgorici je juce (mnogo duze nego sto je bilo planirano) boravio specijalni izaslanik americkog predsjednika Bila Klintona, Ricard Gelbard, i susreo se sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore Momirom Bulatovicem, novoizabranim Milom Djukanovicem i predstavnicima stranaka, potpisnica Sporazuma o minimumu principa za izgradnju demokratske infrastrukture u Crnoj Gori.

Klintonov izaslanik je planirao da se u Podgorici zadrzi od 11 do 14 casova, kada je bila najavljena konferencija za stampu. Medjutim, kako je kasnije, uz izvinjenje, novinarima istakao, susreti koje je imao “bili su veoma znacajni i veoma ozbiljni". On je pri tom naglasio “svoju impresioniranost razgovorima sa predsjednikom Djukanovicem, u kojima je iznio ideje o daljoj demokratizaciji i ekonomskim reformama u Crnoj Gori".

Razgovor sa Momirom Bulatovicem gospodin Gelbard je ocijenio veoma korisnik, ali i “prilicno dugim". “Mislim da je on shvatio moju poruku, i zato sto sam ja tu poruku uporno ponavljao sastanak je bio nesto duzi" - rekao je Gelbard, precizirajuci da je Bulatovicu stavio do znanja “da bi bila veoma ozbiljna greska, na bilo koji nacin, se suprotstaviti volji naroda pokazanoj na predsjednickim izborima".

- Namjera je SAD da podrzi izbor Mila Djukanovica, jer nasa politika sirom svijeta je podrska onima koji podrzavaju demokratiju - rekao je Klintonov izaslanik. On je dodao da je njegova zemlja spremna da pruzi konkretnu pomoc u obezbjedjivanju demokratskih izbora u Crnoj Gori, koja, kako je kasnije precizirao, odgovarajuci na jedno novinarsko pitanje, na pocetku iznosi dva miliona dolara. “Takodje smo spremni da podrzimo proces privatizacije, shodno tome kako se budu odvijale ekonomske reforme" - dodao je Gelbard. Prema Gelbardovim rijecima, ukoliko Crna Gora bude spremna da istraje na produbljivanju demokratskih procesa, i ukoliko istraje na pravcu unapredjivanja ekonomskih reformi, SAD i druge zemlje ce znati da je u tome podrze.

Odgovarajuci na novinarska pitanja, specijalni izaslanik americkog predsjednika je jos jednom ponovio uslove koje Slobodan Milosevic treba da ispuni kao potpisnik Dejtonskog sporazuma. “To znaci punu saradnju sa Haskim tribunalom, odnosno predavanje optuzenih za ratne zlocine, zatim znacajno veci napredak u rjesavanju pitanja Kosova, zavrsenje pitanja sukcesije i napredovanje u unutrasnjoj demokratizaciji zemlje" rekao je Gelbard, negirajuci tvrdnju jednog novinara da “SAD podrzavaju politiku Slobodana Milosevica".

- Kad bismo podrzavali Slobodana Milosevica, mi bismo sa SRJ imali i diplomatske odnose, i ne bismo podrzavali spoljnji zid sankcija. Nama je jos uvijek potrebna njegova pomoc zbog izvrsavanja njegovih obaveza iz Dejtonskog sporazuma - rekao je Gelbard.

Na pitanje novina, kakav bi bio stav SAD o odvajanju Crne Gore, Gelbard je kratko odgovorio: “Sto se nas tice, Crna Gora je sastavni dio Jugoslavije".

B.I. Milicic

Obaveze Bulatovica i Milosevica

Govoreci o mitinzima koje organizuje politicka grupacija Momira Bulatovica, Gelbard je naglasio da “oni moraju biti legalni i ne smiju biti nasilnicki" - “Ono sto je najvaznije, predsjednik Bulatovic mora da shvati svoju obavezu da obezbijedi regularno preuzimanje predsjednicke duznosti. To od njega ocekuje medjunarodna zajednica, koja nece tolerisati nasilno preuzimanje vlasti" - rekao je Gelbard, dodajuci da je isti poziv upucen i Slobodanu Milosevicu.

- Od Milosevica smo zatrazili ne samo da prizna pobjedu Mila Djukanovica na predsjednickim izborima, vec i da podrzi demokratske procese u Crnoj Gori, koje podrzava medjunarodna zajednica - naglasio je americki diplomata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /