utorak, 13. januar 1998.

ZAVRSENA KONSTITUTIVNA SEDNICA PARLAMENTA REPUBLIKE SRPSKE

Kalinic predsednik Skupstine RS

Potpredsednici Nikola Poplasen (SRS) i Jovan Mitrovic(SNS). Generalni sekretar Momir Malic (SPS). Sledeca sednica zakazana za 17. januar.

Bijeljina. - Nastavak konstitutivne sjednice narodne skupstine RS koja je prekinuta 27. decembra prosle godine ipak je poslije dugotrajne diskusije sinoc okoncan izborom celnika Parlamenta. Za predsjednika ponovo je izabran Dragan Kalinic, koji je jedini imao podrsku svih stranaka. Potpredsjednici su radikal Nikola Poplasen i Jovan Mitrovic iz Srpskog narodnog saveza (SNS). Generalni sekretar je socijalista Momir Malic, a zamjenik mu je Staka Gojkovic (SDS).

Sve do samog pocetka sjednice koja je bila zakazana za 12,00 casova trajale su konsultacije poslanickih klubova u kojim su ucestvovali predsjednica Biljana Plavsic i clan Predsjednistva BiH Momcilo Krajisnik. Kao posrednici u dogovorima su ucestvovali visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp i njegov zamjenikk Hans Sumaher. Sjednici su prisustvovali i ambasadori zemalja clanica Kontakt-grupe akreditovani u Sarajevu. Skupstina je pocela sa sat i po zakasnjenja u punom sastavu (83 poslanika), a poslanici su trebali da nastave raspravu po petoj tacki dnevnog reda - izboru rukovodstva. Medjutim, rasprava je krenula u sasvim drugom pravcu. Naime, poslanici SDS-a su trazili da se vladi RS vrati cjelokupni TV sistem, kako bi oni omogucili da se prenos vidi u svim dijelovima RS. To su uslovljavali i prisustvom na sjednici. Potpredsednik Vlade Velibor Ostojic obavestio je poslanike da je sednica otvorena za direktan tv prenos svim stanicama koje imaju za to tehnicke uslove, dodajuci da ipak 30 odsto teritorije RS nije pokriveno tv signalom Srpske radio-televizije Studio Banjaluka, koji je direktno prenosio skupstinsko zasedanje. Sef poslanicke grupe SDS-a Aleksa Buha rekao je da poslanici te stranke nece ucestvovati u radu Skupstine sve dok se ne obezbedi prenos za sve gradjane RS. Predlog poslanika SDS-a Mirka Sarovica bio je nesto modifikovan, uz zahtev da se obezbedi i nesmetan rad novinarima tv studija na Palama, za sta je i dobio podrsku poslanika. Za predlog Alekse Buhe glasala su 33 poslanika.

Nakon toga uslijedila je nova beskonacna diskusija o zahtjevu kandidata za mandatara Mladena Ivanica da se obrati poslanicima u NS. Kako to nije bilo predvidjeno dnevnim redom, pronadjeno je kompromisno rjesenje da se Ivanic obraca i raspravlja o svom programu svakoj stranci posebno. Tako se odmah po okoncanju sjednice Ivanic nasao sa poslanicima SDS i radikala. Novi, stari, predsjednik NS Dragan Kalinic odmah je zakazao narednu redovnu sjednicu Skupstine RS za 17. januar u Bijeljini. Ocito zadovoljan okoncanjem izbora rekao je: "Konacno smo uspjeli da se usaglasimo i izaberemo rukovodstvo. Pred nama su veliki, teski i odgovorni zadaci. Moramo se okrenuti narodu, poboljsanju njegovog stanja, te preporodu ekonomije i privrede, te tako opravdati povjerenje koje nam je narod ukazao."

Safet Bico, predsjednik Kluba poslanika Koalicije od BiH nije zadovoljan cjelokupnim ishodom i kaze da su SDS i SRS progurali stvari onako kako su htjeli. "Obecanje da ce se mijenjati ustav i nama dodijeliti jedno mjesto potpredsjednika Parlamenta, sto nam pripada, tesko da ce biti ispunjeno. Isto je bilo dato i u proslom sazivu i nikada nije ispunjeno", kaze Bico.

Sjednicu NS RS obezbjedjivao je veliki broj pripadnika Sfora i IPTF-a. Zanimljivo je bilo vidjeti i dvije vrste policije RS, one pod kontrolom Pala cije je sjediste u Bijeljini i one koja je odana predsjednici Biljani Plavsic. Razlikovalii su se po uniformama.

S. Pazarac

Plavsic, Krajisnik i Kalinic kod Milosevica

Bijeljina, Beta. - Clanovi rukovodstva Republike Srpske (RS) otputovali su sinoc iz Bijeljine u Beograd, gde, kako se saznaje treba da se sastanu sa predsednikom Jugoslavije Slobodanom Milosevicem. Dobro obavesteni izvori u Bijeljini rekli su agenciji Beta da su, nakon izbora novog rukovodstva Skupstine RS, u Beograd otisli predsednica RS Biljana Plavsic, clan bosanskog Predsednistva iz RS Momcilo Krajisnik i novoizabrani predsednik Skupstine Dragan Kalinic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /