utorak, 13. januar 1998.

CRNOGORSKA VLAST IGNORISE ZAHTEVE UCESNIKA MITINGA U PODGORICI

O zahtevima se ne moze raspravljati

Obracajuci se ucesnicima protestnog mitinga sinoc oko 20 casova i 30 minuta Momir Bulatovic je zamolio ucesnike protesta da izdrze, pokazu i dokazu da ovo nije marginalan proces i primoraju vlast da se ne ponasa ignorantski prema zahtevima

Podgorica. - Sinoc u 19 casova istekao je rok koji je Organizacioni odbor protestnog mitinga pred zgradom crnogorskog parlamenta u Podgorici ostavio predsjedniku parlamenta Svetozaru Marovicu, predsjedniku Vlade Milu Djukanovicu i predsjednici DPS dr Milici Pejanovic-Djurisic da odgovore na njihove zahtjeve. Nesto poslije tog termina Organizacionom odboru je odgovor jedino stigao od DPS CG, ali ne od gospodje Pejanovic-Djurisic, vec od clana partijskog Izvrsnog odbora Dragana Djurovica. Odgovarajuci u ime DPS CG, Djurovic se negativno odredio prema svim zahtjevima. Prema njegovoj ocjeni, neki od tih zahtjeva su takvi da se o njima ne moze raspravljati, jer su usvajanjem od strane nadleznih organa postali konacni i definitivni, dok je za ostale kazao da su takvog karaktera da se o njima moze raspravljati u crnogorskom parlamentu.

Djurovicev odgovor je, uz burno negodovanje, procitan na mitingu.

Nesto oko 20 casova i 30 minuta, prvi put od pocetka protesta protestantima se obratio Momir Bulatovic, najavljen kao predsjednik DPS CG i predsjednik Crne Gore. Docekan uzvicima odobravanja (“Momo, Momo" i “Ne damo te, Momire"), Bulatovic se prvo zahvalio prisutnima sto su “stali na branik pravde, dostojanstvene i demokratske Crne Gore i SR Jugoslavije".

- Trazili smo da nam se obrati predsjednik Skupstine Crne Gore, da nam makar pismo napise predsjednik Vlade i novoumisljeni predsjednik Republike. Trazili smo da nam kazu svoje misljenje o svemu ovome za sto se mi u Crnoj Gori zalazemo. Trazili smo da se sretnemo i da razgovaramo, a dobili smo dopis, koji su upravo sada donijeli i koji smo procitali. Kada se pojednostavi, u ovom dopisu pise da je sve u redu i da se u Crnoj Gori apsolutno nista nece desiti. Kao sto nas nijesu prikazali u TV Dnevniku, tako nastoje da nas izbrisu i sa politicke scene Crne Gore - kazao je Bulatovic, upozoravajuci vlast da bi morala ozbiljnije i odgovornije da se odnosi prema zahtjevima ispostavljenim na mitingu.

Netacnosti u zahtjevima

U odgovoru koji je Dragan Djurovic uputio Organizacionom odboru "velikog narodnog mitinga" u ime DPS CG navodi se da nije tacna konstatacija da je Skupstina Crne Gore usvojila Rezoluciju o nepriznavanju nadleznosti i odluka saveznih organa, kao i to da je preduzela bilo kakve aktivnosti na promjeni Ustava Crne Gore i raspisivanju referenduma o drzavno-pravnom statusu Crne Gore. Netacnom je Djurovic oznacio i tvrdnju da je Vlada Crne Gore donijela odluke o zavodjenju privremenih mjera i raspustanju skupstina opstina i SO Podgorica.

Interpretirajuci svoj razgovor sa gospodinom Robertom Gelbardom, specijalnim izaslanikom americkog predsjednika, Bulatovic je kazao da je on pogresno interpretirao njegov stav prema izboru Mila Djukanovica za predsjednika Crne Gore. “Ja ne bih imao ni obraza, ni nikakve moci da ikada prihvatim cinjenicu da se na mjesto predsjednika Republike Crne Gore moze doci sa takvim zloupotrebama i sa takvim cinjenjem", kazao je Bulatovic i prenio da je gospodinu Gelbardu saopstio, da, sto se njega licno tice, “g. Djukanovic nece biti fizicki ometen ni u kakvoj inauguraciji i ni u kakvim svecanostima, ali g. Djukanovic ima jedan problem koji se ne zove Momir Bulatovic, nego narod i gradjani Crne Gore".

Bulatovic je zamolio ucesnike mitinga da izdrze, pokazu i dokazu da ovo nije marginalni protest, i da se ne ostvare nade, kako je kazao, gospode Marovica i Djukanovica da se odavde razidjemo i da vise ne bude nista". Najavio je, pri tom, da ce Organizacioni odbor mitinga da zasjeda i sroci odgovor na pismo Dragana Djurovica i podvukao da oni imaju obavezu, zbog Crne Gore, demokratije i postovanja Ustava i zakona, ucine jos jedan pokusaj “da ih urazumimo da pokusaju da ozbiljno shvate nase argumente i da prihvate ono sto je zahtjev velikog broja gradjana Crne Gore".

Nakon Bulatovicevog obracanja jedan broj protestanata se poceo razilaziti, ali vecina je uporna u stajanju pred zdanjem parlamenta. Protest protice uz zvuke popularnih melodija sa razglasa i govore prisutnih.

D. Vukovic

BULATOVIC DEMANTUJE GELBARDA

Pogresna novinarska interpretacija

Podgorica, FoNet. - Predsednik Crne Gore Momir Bulatovic demantovao je sinoc da je specijalnom americkom izaslaniku Robertu Gelbardu rekao da je priznao predsjednicke izbore. Obracajuci se svojim pristalicama, on je ustvrdio da su novinari pogresno interpretirali da je on, navodno Gelbardu rekao da je priznao predsjednicke izbore i Mila Djukanovica za novog predsjednika. Bulatovic je naglasio da ipak, “nije problem u tome da li ce on priznati Djukanovica", vec u tome sto “njemu narod nece omoguciti da vrsi vlast".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /