utorak, 13. januar 1998.

JUCE POCEO GENERALNI STRAJK GRADSKOG SAOBRACAJNOG PREDUZECA

Beograd bez ijednog vozila GSP

Strajk se nastavlja i danas. Beograd ispomagala 124 privatna autobusa, dodatna vozila Vojske Jugoslavije i MUP

Putnici - pesaci: Brankov most

Prvi put u svojoj 106 godina dugoj “istoriji" Gradsko saobracajno preduzece Beograd nije na ulice izvelo nijedno svoje vozilo. Generalni strajk radnika ovog gradskog prevoznika juce su na svojoj kozi osetili svi Beogradjani koji su do svojih radnih mesta, fakulteta, bolnica... morali u “sopstvenoj reziji". To je znacilo malo ili vise pesacenja, “hvatanje" tokom prepodneva retkih privatnih autobusa ili vozila kruznog - linijskog taksija. Jucerasnji dan nagnao je takodje mnoge da sednu u svoje privatne automobile, povezu komsije ili slucajne prolaznike do odredista. Automobili su stvarali pravi “krkljanac" na Brankovom mostu, kod Tunela, kod Sajma, u Sarajevskoj ulici... Juce je jedino lep i suncan dan bio saveznik Beogradjanima. U poslepodnevnim satima situacija sa privatnim prevoznicima i taksistima se u odnosu na prepodnevnu vidno poboljsala buduci da su, kako smo saznali u Gradskom sekretarijatu za saobracaj, “stalno pristizala nova vozila i taksisti" i da se ocekivala pomoc od Vojske, MUP i mnogih gradova iz Srbije. Generalni strajk GSP po svoj prilici nastavice se i danas.

Trebali smo svi da strajkujemo jos od prvog trenutka kada je pocelo da nam lose ide, a to je pocetkom devedesetih godina. Neki radnici su se zadovoljavali s 200 dinara i radili poneki posao i dobijali nesto u naturi - kaze jedna Beogradjanka koja je iz predostroznosti odbila da se predstavi. “Imam retko ime pa zato ne zelim ni da se predstavljam", rekla je.

- Ja ih podrzavam ali ne politicki. Kad smo mi 90 dana setali, oni su, jedan deo koji su bili za vlast, radili a oni koji su bili za promenu, oni su strajkovali. A sada, cini mi se da je obrnuto. Ja sam za opsti strajk. Kada budu radnici, inteligencija i svi ljudi shvatili da smo mi s ovom vlasti dosli do propasti i da sve vise propadamo, da nas vlast sve zavadja - radnike, seljake - tek onda moze da nam krene nabolje. Nemam nista dobro da kazem ni o gradskoj ni o republickoj vlasti. Svi su isti. Ja sam u ovim godinama kao penzionerka 90 dana setala. Nisam isla ni zbog jednog lidera nego za promene. Na zalost, prevarila sam se, i vise ni moj otac kad bi ustao iz groba i rekao “cerko ja se kandidujem, sutra ce biti bolje" - ja ne bi izasla. Vise nemamo kome da verujemo, neka ide kako ide - kaze Miroslava, penzionerka koja nije zelela da se predstavi i prezimenom jer kaze “cerka joj je takodje novinarka".

- Radnici GSP su zvanicno u strajku. Kapije nasih pogona su bile otvorene, odnosno svako ko je zeleo mogao je da radi. Sve je dobro organizovano sto se tice strajka, kaze Danilo Kovacevic, elektricar GSP.

Intervencija milicije

Jucerasnji dan doneo je i probleme s vozacima "Pink" taksija na okretnici linije "17" . Prema recima Milana Jankovica, pomocnika gradskog sekretara za saobracaj, taksisti "Pinka" su preprecili put vozacu privatnog autobusa koji je imao urednu dozvolu Sekretarijata za saobracaj. Pozvali smo miliciju i sve se zavrsilo onako kako treba, rekao je Jankovic.

Milan Jankovic, pomocnik gradskog sekretara za saobracaj, kaze da se tokom jucerasnjeg dana broj privatnih autobusa iz casa u cas povecavao kao i da je isti slucaj bio i s taksistima koji su prihvatili da budu “kruzni - linijski" taksi. Negde oko 15 sati Jankovic je rekao da je na beogradskim ulicama bilo ukupno 124 privatna autobusa medju kojima je bilo 66 s privremenom dozvolom dobijenom za rad od strane Gradskog sekretarijata za saobracaj. Gradski sekretarijat je zvanicno, takodje prema recima Jankovica, zatrazio dodatna vozila od Vojske, MUP-a kojih bi ako stignu trebalo da bude sveukupno oko 20, potom pomoc od drugih gradova Srbije - Novog Sada, Zrenjanina itd. Pomoc u autobusima dali su i mnogi beogradski kolektivi, “Ratko Mitrovic", “Partizanski put", “Putnik"...

Gospodina Jankovica smo upitali sta misli o tome da strajkaci GSP nisu ispostovali ni zakonski minimum, odnosno da 70 posto vozila i tokom strajka mora biti na ulicama. - Evidentno je da nije ispostovan taj zakonski minimum koji odredjuje Zakon o strajku . Videce se sta ce se u pogledu konsekvenci preduzeti protiv strajkaca koji nisu ispostovali taj minimum. Ukoliko se preduzumu kaznene mere, one ce biti iskljucivo protiv organizatora strajka, veli Jankovic.

N. Rakic

Iza zatvorenih vrata

Upravni odbor i odbor direktora preduzeca GSP, koji su juce iza zatvorenih vrata zasedali, izdali su zvanicno saopstenje za javnost:

Upravni odbor smatra da treba za saobracaj obezbediti propisani zakonski minimum broja vozila a ako se to ne obezbedi - da nijedno vozilo ne izadje u saobracaj. UO GSP “Beograd" insistira da pregovaracke strane bezuslovno i odmah nastave pregovore kako bi se sto pre postigli konkretni dogovori i uspostavilo funkcionisanje gradskog prevoza. UO insistira da daljim pregovorima prisustvuju generalni direktor GSP “Beograd" i predsednik UO preduzeca.

Juce smo pokusali da dobijemo i izjavu od Pavla Gladovica, generalnog direktora GSP, ali smo od sekretarice koja nam je donela saopstenje dobili obavestenje da je “Gladovic na sastanku za koji se ne zna koliko ce trajati, kao i da je Gladovic porucio da u vezi strajka u GSP nema nista novo da kaze".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /