utorak, 13. januar 1998.

IVANIC PREDLOZIO KONCEPT NOVE VLADE

Kabinet od dva tima

Mandatar ponovio predlog po kome bi novu vladu od 22 ministra cinila dva tima po 11 ljudi; jedan strucni, drugi politicki

Banjaluka, Beta. - Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Mladen Ivanic izjavio je sinoc da ce vratiti mandat koji mu je ponudila predsednica RS Biljana Plavsic ako ne budu formirana ministarstva unutrasnjih poslova, pravosudja, finansija i informacija jedinstvena za celu RS. “Insistiram na vladi nacionalnog jedinstva i trazim od vas podrsku ovog koncepta", rekao je Ivanic poslanicima Skupstine RS. On se prethodno sastao sa predstavnicima poslanickih klubova. “Ovo je samo prelazna vlada koja ne moze napraviti nikakve spektakularne preokrete. Njen osnovni zadatak je da spreci podelu RS i da docekamo septembarske izbore", rekao je on.

Ivanic je ponovio da koncept vlade koji on predlaze podrazumeva postojanje jednog strucnog tima i jednog tima koji bi bio sastavljen od predstavnika politickih partija. Politicke partije bi, prema tom konceptu, dale 11 ministara u vladi sa 22 ministarska mesta. Srpska demokratska stranka (SDS) imala bi cetiri ministarska mesta, Srpski narodni savez, radikali i socijalisti po dva i Stranka nezavisnih socijaldemokrata jedno ministarsko mesto. Vlada kakvu predlaze Ivanic treba da ima tri potpredsednika - po jednog iz SDS i radikala i jednog koga bi dale ostale parlamentarne stranke.

“Opste stanje u kojem se nalazi RS je dramaticno. Postoje dva centra moci - Pale i Banjaluka. Postoje dva ministarstva unutrasnjih poslova koja imaju apsolutnu moc na dva geografska podrucja", rekao je Ivanic. “Ekonomsko stanje je katastrofalno. Plate su u proseku oko sedamdeset maraka mesecno, penzioneri imaju oko 30 maraka, a mnoge porodice poginulih boraca i invalida rata zive ispod nivoa dostojnog coveka", dodao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /