utorak, 13. januar 1998.

DANAS NASTAVAK KONSTITUISANJA RADNIH TELA SKUPSTINE SRBIJE

SPS nadlezan za ustavna pitanja

Odborom za ustavna pitanja rukovodi sam predsednik parlamenta Dragan Tomic, a njegov zamenik bice Tomislav Nikolic, predstavnik druge po redu najjace grupacije posle SPS - Srpske radikalne stranke

Danasnjim izborom predsednika i potpredsednika Odbora za ustavna pitanja parlamenta Srbije nastavlja se pre Nove godine zapoceto pojedinacno konstituisanje 23 stalna skupstinska radna tela. Ovim, najbrojnijim, odborom, koji ima cak 25 clanova, rukovodice sam predsednik Skupstine, Dragan Tomic, jer mu to pripada po funkciji, a njegov zamenik ce biti Tomislav Nikolic, sef poslanicke grupe Srpske radikalne stranke, najbrojnije grupacije u parlamentu posle Socijalisticke partije Srbije.

Ovaj znacajan odbor godinama se nije sastajao. Zasedao je samo u izuzetnim prilikama, kada je, recimo, menjan Ustavni zakon. U njegov delokrug rada spada razmatranje predloga za promenu Ustava Srbije, odnosno Ustava Jugoslavije i statuta autonomnih pokrajina u postupku davanja saglasnosti Narodne skupstine, zatim razmatranje predloga za pokretanje postupka za opoziv predsednika Republike, kao i nacelnih pitanja primene Ustava.

Za cetvrtak, 15. januar zakazano je konstituisanje jos sedam odbora (za industriju, za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom, za omladinu i sport, za prosvetu, za odnose sa Srbima izvan Srbije, za pravosudje i upravu i za odbranu i bezbednost). Vec narednog dana, u petak 16. januara, trebalo bi da se konstituise narednih sedam odbora (za medjunacionalne odnose, za zastitu zivotne sredine, za nauku i tehnoloski razvoj, za rad, boracka i socijalna pitanja, za inostrane poslove, za trgovinu i turizam i za urbanizam i gradjevinarstvo).

Zajedno sa onih nekoliko odbora koji su zasedali uoci Nove godine, ovim bi trebalo, do kraja ove sedmice, da bude okoncan postupak konstituisanja svih skupstinskih radnih tela. I to tako da njihovi clanovi, kako je prethodno nacelno dogovoreno, odrazavaju stranacku zastupljenost u parlamentu, a da vodece stranke koje u njima imaju vecinu ustupe predsednicko mesto ostalim grupacijama.

M. Torov

Dve funkcije za Zivadina Jovanovica?

Prema nedavnim nacelnim dogovorima sefova poslanickih grupa Zivadin Jovanovic, potpredsednik SPS, vidjen je za predsednika skupstinskog Odbora za inostrane poslove. U medjuvremenu, Jovanovic je postavljen za saveznog ministra za spoljne poslove, pa se postavlja pitanje da li bi mogao, istovremeno, da bude i na celu nekog radnog tela u republickom parlamentu.

Pravni strucnjaci u tome ne vide nikakvu smetnju, jer postoji izricita zabrana samo u jednom slucaju - clanovi Vlade Srbije ne bi mogli da budu i predsednici odbora republicke skupstine. Drugim recima, ako je neko predsednik odbora, nema pravnih smetnji da bude na bilo kojoj drugoj funkciji ako nije propisano da je to funkcija koja iskljucuje neku drugu funkciju, kao u slucaju clanova Vlade ili predsednika Republike.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /