utorak, 13. januar 1998.

GDE CE BEOGRADJANI DOCEKATI PRAVOSLAVNU NOVU GODINU

Trg, restoran ili zurka

Jedan docek, dva organizatora:
Trg slobode

Do doceka pravoslavne Nove godine ostalo je malo. Ukoliko se neko odluci pravoslavnu Novu godinu moze proslaviti na Trgu slobode u organizaciji Gradskog sekretarijata za kulturu ili u svojoj reziji u nekom od gradskih restorana po ceni od 150 do 450 dinara.

U hotelu "Hajat" u kafe-restoranu "Avala" proslava staje 365 dinara. Uz domacu kuhinju, posnu sarmu, pecenje i vrucu rakiju gosti se mogu proveseliti uz note orkestra "Zaboravljeni". U "Jugoslaviji", u svecanoj sali, po ceni od 450 dinara, za koktel, rakiju i svedski sto uz zvuke Kebe i Dare Bubamare, domacini pretpostavljaju da ce slavljenici ostati do sitnih sati. Medjutim, isti gosti i po istoj ceni, pravoslavnu Novu godinu mogu docekati i u "Metropolu". "Intercontinental" organizuje za vecerasnji docek gala veceru spremljenu po starim domacim i proverenim receptima. Naravno, na sofri ce obavezno biti jagnjetina, cureci medaljoni, pita od pecuraka... i zvuci starogradskog orkestra "Novi spomenari". Najnizu tarifu proslave ponudio je hotel "Kasina". Za svega 150 dinara, domaca jela i kako kazu "nas orkestar" posetioci se mogu lepo provesti. Restoran "Tabor" kod Cvetkove pijace "planuo" je pre petnaestak dana. U ovom restoranu nije na snazi klasicna konzumacija vec ce ceh zavisiti od rcauna koji se to vece napravi. Isto vazi i za poznati zemunski restoran "Reku". Ovaj restoran poznat je po vrsnim ribljim specijalitetima, prijatnoj atmosferi jer svako vece posetioce zabavljaju "novi" muzicari. Da bi se dobilo mesto u "Reci" ponekad je neophodno rezervisati mesto tredeset dana do dva meseca unapred. Skadarlijski restoran "Dva jelena" i "Zlatni bokal" cuveni su po dobroj kuhinji i starogradskom stimungu. Za docek po ceni od 300 dinara na trpezi ce se obavezno naci domaci prsut, prebranac, proja i ostale djakonije vrsnih kulinara.

Vatromet za Beogradjane

Demokratska stranka ce organizovati svecani docek pravoslavne Nove godine na Trgu Republike, jer smatra da su Beogradjani zasluzili svecanost kakva prilici jednoj metropoli, a za koju su bili uskraceni za Novu 1998. godinu, "zahvaljujuci" neodgovornoj gradskoj vladi, koju cini Srpski pokret obnove, rekao je juce na konferenciji za novinare Srdja Popovic, portparol GO DS.

I krnja gradska vlada je najavila docek na Trgu Republike, a DS nema nista protiv toga jer ce Beogradjanima dobro doci dve proslave, ocenio je Popovic i dodao da ce demokrate pokloniti sugradjanina "dosad nevidjeni vatromet".

N. P.

Medjutim, ko se odluci Novu godinu moze docekati na Trgu slobode, u organizaciji gradskog Sekretarijata za kulturu. Kako kazu, ucesce na novogodisnjem koncertu koji pocinje u 22 sata potvrdile su "Riblja corba", "Van Gog", "Zabranjeno pusenje", "Rambo Amadeus", "Generacija 5", Salijevic i trubaci i Crkveni hor...

Povodom glasina ko u stvari organizuje docek na Trgu slobode DSS u saopstenju za javnost kaze da su "zalosne i nepotrebne prepirke DS i SPO oko prava prvenstva organizovanja doceka Nove godine". U saopstenju se dalje navodi da je "nerazumljivo zasto ove stranke, koalicioni partneri u Beogradu i jos preko 30 opstina i gradova, koje pokazuju istovetno neznanje nazivajuci 13. januar danom doceka "Pravoslavne Nove godine", ne formiraju zajednicki odbor, ako vec smatraju da je umesno organizovati slavlja u postojecim politickim, ekonomskim i socijalnim prilikama".

M. Z. M.

DOCEK U ORGANIZACIJI SO MLADENOVAC

Uz "Pilote" i trubace

Mladenovac. - Veceras, sa pocetkom u 20.00 casova, na platou pred zgradom opstine, Televizija Mladenovac, pod pokroviteljstvom Skupstine opstine, organizuje docek pravoslavne Nove godine. Kako saznajemo od organizatora, Mladenovcani ce Novu godinu docekati uz beogradsku grupu "Piloti", dragacevske trubace i vise mladenovackih rok grupa, ali i vrucu rakiju i gibanicu. Predvidjeno je da se gradjanima obrate predsednik SO Mladenovac Predrag Cokic i predsednik Izvrsnog odbora Branislav Jovanovic, a citav hepening direktno ce prenositi TV Mladenovac (na platou ce, najverovatnije, biti postavljen i veliki video-zid).

Danasnjom proslavom, na kojoj se ocekuje vise hiljada gradjana, bice obelezena i godisnjica otpocinjanja gradjanskog protesta u Mladenovcu, koji je ovde poceo 13. januara '97. godine (tek kada su bile iscrpene sve pravne mogucnosti za povracaj otetog mandata), ali i potrajao najduze u Srbiji, posto je Mladenovac, nakon necije administrativne greske, "ispao" iz Gonsalesovog izvestaja.

Godisnjica ce biti obelezena i izlaskom knjige o protestu "Dani za istoriju", Sase Markovica, novinara ovdasnjeg nedeljnika "Pecat". Knjiga iz stampe izlazi danas i uz obilje pisanog i foto materijala, predstavlja podsecanje na dogadjanja pocev od 17. novembra '96. sve do 13. marta '97. godine, kada je u Mladenovcu vlast preuzela koalicija "Zajedno".

S. D. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /