utorak, 13. januar 1998.

SINOC ODRZAN SASTANAK DS, GSS I SAVEZA SLOBODNIH GRADOVA

Vise paznje lokalnoj vlasti

Beograd. - Januar i februar bice meseci konsolidovanja vlasti, analize rada i pravljenja standadizovanih programa u opstinama u kojima koalicija “Zajedno" ima vecinu, odlucili su sinoc predsednici Demokratske stranke i Gradjanskog saveza Srbije i predstavnici Saveza slobodnih gradova.

Ucesnici su se, prema recima Zoran Djindjica, lidera DS, slozili da su se poslednjih meseci odnosili prilicno nemarno prema lokalnoj vlasti. “Ovaj sastanak, na kome je bilo dosta samokritike, vratio nas je u realnost. Dogovorili smo se da u narednim mesecima posvetimo vise paznje opstinama u kojima imamo vlast," izjavio je Djindjic za “Nasu Borbu".

Prema njegovim recima dogovoreno je da bi buduca vlada u senci morala da koristi potencijale i resorno znanje ljudi koji su se angazovali u Savezu slobodnih gradova. Demokratska stranka ce, kako je Djindjic najavio, “mnogo vise pritiskati sopstvene funkcionere" da se angazuju na jacanju lokalne vlasti.

- Ovo mi je prvi ovakav sastanak i tek sada sam shvatio koliko smo vremena propustili da pomognemo opstinama u kojima je “Zajedno" na vlasti. Te opstine su bile prepustene same sebi, a i medju njima je bila losa komunikacija. Zrenjanin i Pirot, na primer, nemaju nikakvu medjusobnu vezu. Lokalni funkcioneri su vise vezani za Glavni odbor u vezi sa stranackom politikom nego tamo gde imaju vlast. To je nelogicno, rekao je Djindjic.

Lider demokrata je izjavio da analize pokazuju da nema velikih razlika izmedju mesta gde je SPS na vlasti i gde vlada koalicija “Zajedno". “To znaci da nismo dovoljno radili," zakljucio je Djindjic. Istakao je da se sada ocekuje udar SPO na koaliciju “Zajedno" i “da ce se on lakse podneti ako opstine pokazu da imaju svoje projekte i vizije".

Vesna Pesic, predsednica Gradjanskog saveza Srbije, komentarisuci jucerasnji sastanak izjavila je da je to bio “samo razgovor o jacanju lokalne samouprave i da su predstavnici Saveza slobodnih gradova konstatovali da treba ojacati koaliciju “Zajedno" u svim opstinama".

“Nije bilo nikakvog sireg politickog razgovora o savezima i koalicijama“ rekla je Pesic. Sledeci sastanak posvecen buducnosti Saveza slobodnih gradova zakazan je za 24. januar.

I. K.

Djindjic: Najodgovornija gradska vlada

- Za strajk GSP-a najodgovornija je gradska vlada. Oni su se slikali sa Mirkom Marjanovicem i prihvatali njegova nerealana obecanja i na osnovu njih pravili sporazume sa sindikatima, izjavio je Zoran Djindjic, predsednik DS i bivsi gradonacelnik Beograda, sinoc za “Nasu Borbu".

On je upozorio da ce se ekonomsko rasulo uskoro preneti i na ostale gradske sisteme, a za mesec, dva i na republicki nivo. Prema njegovim ocenama SPS ne namerava da zavede prinudnu upravu u Beogradu “jer podrzava sadasnju gradsku vlast a namerava da sa SPO napravi i republicku vladu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /