utorak, 13. januar 1998.

Beograd je polusvet

Zoran Pavic

Beograd je juce ponovo setao.

Lep i suncan dan od ranog jutra izmamio je na ulice na desetine hiljada Beogradjana, s pravom ili bez prava glasa. I jedni i drugi pesacili su nemo, nije bilo ni gundjanja, ni sto je jos cudnije - psovanja. Izostalo je i druzenje, gradjani su se organizovali u kolone “jedan po jedan", u kolonama su u mimohodu promicali i oni koje u svetu nazivaju motorizovanim. Brankov most je bio blokiran, ulice Kneza Milosa i Takovska zakrcene i na kolovozu, i na trotoarima.

Beograd je juce ponovo bio svet. Zamalo.

Ogorceni proleterijat zaposlen u GSP Beograd priredio je zamalo reprizu novembarskih dogadjaja, s debelim razlozima. Sirotinja jos nije primila februarske plate, isti je slucaj s regresom za ’98, gas-maske kao obavezni segment HTZ opreme(s obzirom da su auspusi okrenuti ka unutra) jos nisu podeljene, markice za januar nisu prodate u rekordnih milion i po primeraka, putnici su nervozni i nestrpljivi, a i odmaralista u Hrvatskoj im vise nisu na raspolaganju. Oni su, saznajemo, ogorceni na nezahvalnu drzavu pa su u tu svrhu uputili apel gradjanstvu da im se u protestu pridruzi. Oni su, dakle, apelovali a ne strajkovali.

Gradjani su se masovno odazvali apelu, ne trazeci dodatna objasnjenja. Na ulicama su doduse falili oklopljeni policajci, falili su policajci uopste, nisu verovatno do grada imali cime da se prevezu. Falile su i pistaljke i sirene, buka i osmeh. Neko ce pomisliti da su falili Draskovic, Djindjic i Pesiceva. “Okupljeni" su, onako u brk, pominjali samo Nebojsu Covica. Ocigledni “elementi" prizivali su zlo recima: “Sto ih onomad ne utuce", “vrati se, sve ti je oprosteno", “alal ti nocne straze", “s njima zna samo Cova". Ti gradjani verovatno su mislili na Covica kao jedinog coveka iz vlasti koji je priznao da su Beogradjani pokradeni. To nisu oni koji su uredno platili markice, za puna “pluca", puno kilometara i uopste - pun(o).

Falilo je dakle dosta toga, nedostajale su i kamere svih boja koje bi ovekovecile jos jedan velegradski hepening.

Beograd je “tako" ostao polusvet.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /