utorak, 13. januar 1998.

NEZAVISNI SINDIKAT GSP

U strajku do ispunjenja zahteva

Beograd. - “Ukoliko gradska vlada bude razumna i ispuni zahteve, mi cemo za 30 minuta biti u saobracaju", izjavio je za “Nasu Borbu" Milorad Dardic, iz Nezavisnog sindikata GSP Beograd. Ovaj sindikat je u ponedeljak ujutru stupio u strajk, i kao zahteve istakao isplatu zarada po pojedinacnom kolektivnom ugovoru, kao i isplatu razlike LD za period januar- avgust 97. godine. Isplata 25 odsto razlike je naime pocela u subotu za cetiri pogona, ali su radnici odbili da je prime dok time ne budu obuhvaceni svi radnici.

Iz gradske Vlade stizu dezinformacije da ovaj strajk organizuje “grupa huligana i usijanih glava", sto, kako kaze Dardic, nije tacno jer bi u tom slucaju bilo blokiranih ulaza u pogone i ekscesa. “Vozila su u ispravnom stanju, a kapije su otvorene, ko hoce da radi moze." Zakonska obaveza o minimumu od 70 vozila nije ispunjena, ali ni Vlada sa svoje strane ne postuje kolektivni ugovor, koji je potpisala, zakljucuje Dardic.

Gotovo 90 odsto nasih zahteva je identicno sa zahtevima Samostalnog sindikata, sa kojim imamo dobru saradnju, tvrdi Dardic. Od stupanja u strajk, do gotovo tri popodne, nismo imali kontakata sa gradskim vlastima, tvrdi Dardic. Juce ujutru odrzan je sastanak Upravnog odbora, na koji sindikati nisu pozvani, a nesto kasnije i UO i gradske vlade, ponovo bez prisustva sindikata.

“Molimo vas da nasim sugradjanima prenesete iskreno zaljenje zbog ove situacije, ali ovaj strajk nije politicke vec ekonomske i socijalne prirode, jer svih 8.500 radnika GSP-a smatra da zasluzuje svoj krvavo zaradjeni dohodak", smatra Dardic.

R. Repija

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /