utorak, 13. januar 1998.

PRIVATNE FIRME I TAKSISTI JUCE RADILI PUNOM PAROM

Dozvole izdavane za dva minuta

Puna kola posla: Linijski taksi

Zbog strajka GSP-a pola grada juce je bilo primorano da pesaci. Zlatne ruke imali su malobrojni sugradjani jer su “uhvatili" linijski taksi, privatni autobus ili im je na poziv neka od taksi asocijacija dosla “na noge". Svojski pokusaji gradskog Sekretarijata za saobracaj urodili su plodom. Na poziv ovog sekretarijata da sugradjanima pomognu i “prebace" ih na njihova odredista juce su se do podne javile 22 privatne firme. U saobracaj je ukljucen 71 autobus ali i pojedinacna vozila. Od vecih preduzeca pomogli su: “Putnik" sa sest vozila, “Lasta" je ustupila 12 vozila za Grocku, “Oki komerc" 12 autobusa, “Moma komerc" sest.... Po popularnoj ceni od tri i cetiri dinara i za medjugradska naselja za dinar vise sugradjani su mogli da se prevezu. Ukupno je pokriveno 24 gradske linije. Do juce 46 vozila saobracala su u spicu, ali zbog vanredne situacije, sada su u celodnevnom pogonu. Do 13 sati Beogradjane je prevozilo oko 117 autobusa rasporedjenih po svim gradskim opstinama. Prevoznici su juce dobijali “privremene dozvole" za svega dva i po minuta, kaze Miodrag Roganovic, pomocnik gradskog Sekretarijata za saobracaj, i dodaje da su prevoznici odlucili da rade do 23 sata.

Taksi udruzenja su, zbog jucerasnjeg strajka najveceg gradskog prevoznika, imala povecan broj poziva. Neka od asocijacija koja svoja vozila nisu ukljucila u takozvani linijski taksi radila su uobicajeno na telefonski poziv. Primera radi, vozila “Beotaksija" saobracala su i na trasama GSP-a ali i na “alo" poziv s tim sto popusta nije bilo jer je, kako kazu, ukinut pre dve nedelje kada je poskupeo benzin. “Zuti" taksi “pokrivao" je 11 trasa GSP-a sa vise od 136 vozila.

“Zeleni" taksi juce je normalno radio s tim sto je znatno uvecan broj telefonskih poziva. Start je tri dinara i sedamdeset a "Alo" popust nikada nisu ni imali.

U dispecerskoj sluzbi GSP-a kazu da je juce saobracalo samo jedno vozilo i to na liniji “38" koje u stvari prevozi radnike GSP-a od Sumica do Pogona “Kosmaj" na niskom autoputu. Na prestonicke ulice juce iz garaza GSP-a nije izaslo nijedno vozilo.

M.Z.Milosevic

Vanredni tehnicki pregledi

Kako smo nezvanicno saznali, saobracajna patrola milicije juce je uvela vanredne tehnicke preglede za taksi vozila. Naime, u Francuskoj ulici zaustavljali su taksiste, proveravali ispravnost i iskljucivali iz saobracaja neispravna vozila.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /