sreda, 14. januar 1998.

REAGOVANJA, OSUDE I PODRSKE

Reagovanja, osude i podrske

Srpski pokret obnove: Gradska vlada nece popustiti pritiscima, ucinice sve da okonca strajk Gradskog saobracajnog preduzeca, a dotle ce sve uraditi da olaksa muke gradjanima, rekao je Ivan Kovacevic, portparol Srpskog pokreta obnove na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare ove stranke.

Kovacevic je najavio i da ce gradska vlada podneti krivicne prijave protiv organizatora strajka jer nisu ispostovali zakonski minimum o broju vozila za vreme obustave rada.

Po misljenju Kovacevica “vrlo je izgledno da je pozadina strajka politicka", zasnivajuci ocenu na, kako je rekao, cinjenici da su vozaci izuzetno dobro placeni. To pokazuje da socijalna komponenta strajka ne postoji ili je veoma mala, naveo je ne zeleci da kaze i ko stoji iza strajka, ali je rekao da se to moze zakljuciti po ocenama strajka koji su dale stranke i po tome cije su “filijale" sindikati.

N. T.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije

Iako je koalicija SPO-SPS, koja ima vecinu u gradskoj Skupstini uz pomoc republicke Skupstine vratila taksu od tri odsto, GSP je zbog katastrofalne situacije stupilo u strajk, cime je dvomilionski Beograd doveden u stanje potpune saobracajne paralize. Odgovornost za to lezi na GSP, ali glavnu odgovornost snosi koalicija SPO-SPS, ocenio je juce na konferenciji za novinare Veroljub Jovancevic, predsednik GO DSS.

N. P.

Nezavisni sindikat radnika u Gradskom saobracajnom preduzecu Novi Sad: Podrsku zaposlenima u Gradskom saobracajnom Beograd uputili su clanovi Sindikata “Nezavisnost" i njegovih simpatizera u JGSP- u Novi Sad.

“U Vasim pravednim zahtevima koji su Vas motivisali na poslednji i ocajnicki korak koji ostaje sindikatima na raspolaganju, a u interesu kako Vasem tako i gradjana Beograda za njihov bezbedniji prevoz, Vasu i njihovu sigurnost i pravo na jedan nadasve, dostojanstveniji zivot svih zaposlenih i clanova njihovih porodica.

Ovim stavom i recju svojom u znaku pune podrske zelimo doprineti kako vasem tako i boljitku svih gradjana Beograda.

Za nas nije prihvatljiva praksa koju lansiraju javna glasila, a koja se svode na huskanje korisnika usluge prevoza gradskog saobracaja Beograd, uperene protiv zaposlenih izvrsilaca u istoj.

Niti teza da je to zacarani krug, jer niko nema novca ni Republika ni grad Beograd i da shodno tome zaposleni u gradskom saobracaju Beograd moraju i dalje da voze tehnicki (sumljivo) ispravna vozila za mizernu nadoknadu koja ne omogucava ni minimalno, a kamo li dostojanstveno prezivljavanje", kaze se izmedju ostalog u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /