sreda, 14. januar 1998.

KONSTITUISAN ODBOR ZA USTAVNA PITANJA SKUPSTINE SRBIJE

Tomic predsednik, Nikolic zamenik

Na celu skupstinskih odbora poslanici iz svih parlamentarnih stranaka

Beograd. - Izborom Tomislava Nikolica (SRS) za zamenika predsednika, juce je konstituisan Odbor za ustavna pitanja Skupstine Srbije. Niko nije bio protiv, a inace je, kako je objasnjeno, Nikolicev izbor unapred dogovoren na zajednickom sastanku svih poslanickih grupa. Predsednik Odbora nije biran buduci da ga vodi, po funkciji, sam predsednik Skupstine Srbije.

Milan Mikovic (SPO) predlozio je, a predsedavajuci prihvatio, da se Odbor pozabavi zakonskim odredbama koje se kose sa republickim Ustavom, ali tek posto dobije izvestaj od Sekretarijata za zakonodavstvo, odnosno misljenja Ustavnog, Vrhovnog i Privrednog suda, pravnih fakulteta, Advokatske komore i drugih strucnih institucija.

Rok za usaglasavanje preostalih zakona sa Ustavom Srbije istekao je 31. decembra 1993. godine, podsetio je Mikovic, a kao ilustraciju o tome da bi imalo o cemu da se razgovara naveo je Uredbu Republicke Vlade povodom Zakona o oruzju i municiji, po kojoj nece krivicno odgovarati ni oni koji prijave svoje oruzje, iako su izvrsili krivicna dela. Mikovic ne spori da su namere dobre, ali, po njemu, to nije na mestu tim pre sto je povredjen vazan princip - Vlada za to nije ovlascena.

Osim ovog Odbora, u pauzama zasedanja Republickog parlamenta, 29. decembra prosle godine, konstituisano ih je osam. Tada je za predsednika Zakonodavnog odbora izabran Zoran Nikolic (SPS), a za njegovog zamenika - Milovan Radovanovic (SRS). Predsednik Odbora za finansije je Zlatan Perucic (SPS), a zamenik - mr Aleksandar Milutinovic (SPO). Predsednik Odbora za saobracaj i veze je Cedomir Vasiljevic (SRS), a zamenik - Milos Nesovic (SPS).

Predsednik Odbora za poljoprivredu je Jela Veselic (SPS), a zamenik - Pantelija Petrovic (SPO). Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu je dr Milovan Bojic (JUL), a zamenik - dr Veselin Trajkovic (SRS). Predsednik Odbora za kulturu i informisanje je Aleksandar Vucic (SRS), a njegov zamenik - Tihomir Arsic (ND). Predsednik Odbora za predstavke i predloge je Velimir Bata Zivojinovic (SPS), a zamenik - Jovan Djordjevic (JUL). Predsednik Administrativnog odbora je Dragan Todorovic (SRS), a zamenik - Zoran Andjelkovic (SPS).

U cetvrtak i petak bice konstituisano preostalih 14 skupstinskih odbora.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /