sreda, 14. januar 1998.

PROTESTNI MITING UDRUZENJA “BOZUR" U KOSOVU POLJU

Srbi i Crnogorci od drzave traze zastitu

Bogdan Kecman: Balisti i separatisti se vratili starim metodama pritisaka i zastrasivanja. Milan Kulic: Beograd obecao da terorizma nece biti. Najavljeni novi protesti

Kosovo Polje. - Ubistvo naseg sugradjanina Djordja Belica iz Kijeva, pre tri dana u njegovom dvoristu govori da se neprijatelj, balisticki i separatisticki krugovi, vratio starim metodama pritisaka i zastrasivanja kojima zeli da unese strah u nas narod i navede ga na seobu. Zbog toga kosovski Srbi i Crnogorci od drzave traze zastitu - rekao je na jucerasnjem protestnom skupu Srba i Crnogoraca u Kosovu Polju Bogdan Kecman, prvi covek udruzenja “Bozur". Protestnom skupu Srba i Crnogoraca koji je odrzan u najpoznatijoj ovdasnjoj srpskoj enklavi i mestu gde je pre 12 godina, podrzavajuci tadasnji populisticki bunt kosovskih Srba, svoj politicki uspon zapoceo Slobodan Milosevic, prisustvovalo je oko sest stotina Srba i Crnogoraca.

Iako vremenski a i simbolicno najavljen kao miting u pet do dvanaest, jucerasnje protestno okupljanje Srba i Crnogoraca u dvoristu skole “Aca Marovic" u Kosovu Polju, pocelo je sa satom zakasnjenja, jer organizator mitinga - udrezenje “Bozur" nije uspelo da obezbedi ozvucenje. Isticuci da se miting odrzava u znak protesta protiv zadnjih teroristickih akcija na Kosovu, Bogdan Kecman je rekao da su Srbi i Crnogorci zivotno vezani za ovaj prostor, da ga ne misle napustati i da je njihovo pravo da traze zastitu drzave kada su ugrozeni.

"Albanski lideri nude rat"

U poruci vlastima u Beogradu, koji je ispred organizatora mitinga procitao Miodrag Miletic, konstatuje se da albanski lideri na Kosovu otvoreno nude rat i da je drzava duzna da na to reaguje. I on smatra da je zadnji cas da drzava ustane u zastitu kosovskih Srba i Crnogoraca jer se mora, kako je zakljucio, stati na put "necivilizovanim i vandalskim napadima na zivote postenih gradjana ove zemlje koji su na meti neprijatelja, dusmana i bezboznika samo zato sto su Srbi i sto zele da zive na svojim vekovnim ognjistima".

U slucaju da ne dobiju trazenu zastitu, Srbi i Crnogorci ce, zakljucio je Miletic, preci na samoorganizovanje i samoodbranu.

Treci i zadnji govornik na mitingu Milan Kulic, clan delegacije Srba sa Kosova koja je prekjuce bila u Beogradu obracajuci se masi, rekao je da je delegacija u Beogradu dobila cvrsta obecanja da na Kosovu terorizma nece biti, ali nije zeleo da kaze sa kim se delegacija srela.

Jedina parola istaknuta na mitingu sadrzavala je poruku “stop terorizmu" i bila je ispisana na srpskom i engleskom jeziku. Druga poruka, koja je sa mitinga upucena spoljnjim faktorima odnosi se na, kako je ocenjeno, svetske zvanicnike i belosvetske emisare kojima treba biti jasno da je Kosovo srpsko i da ga Srbi nece napustati.

Govornici su vidno pokusavali da pokazu kako miting nije rusenje vlasti i napad na drzavne organe. Cak su i na sve upadice i povike iz publike na racun rezima, neispunjenih obecanja i obmanjivanja drzavnih medija prosli ili bez komentara ili umirivanjem publike. Na kosovopoljskom mitingu koji su obezbedjivali brojni pripadnici policije dogovoreno je da se do ispunjenja zahteva sirom Kosova nastavi sa protestima ove vrste i da jedan od prvih narednih mitinga bude organizovan u Srbici.

I. Hajdari

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /