sreda, 14. januar 1998.

NASTAVLJEN PROTESTNI SKUP BULATOVICEVIH SOCIJALISTA I BOJOVICEVIH "NARODNJAKA" U PODGORICI

Bulatovic najavio da ce danas vratiti mandat narodu

Najavljen dolazak Radoja Kontica protumacen kao pocetak ispunjavanja zahteva demonstranata. Pismo Svetozara Marovica, koji je odbacio zahteve za ponistavanje izbora kao neustavne, propraceno burnim negodovanjem. I jucerasnji protest protekao bez incidenata uz manji broj prisutnih nego prethodnog dana

Podgorica. - Juce je nastavljen protest pred zdanjem crnogorskog parlamenta u Podgorici, a starim zahtjevima dodata su jos dva - da se iz zdanja parlamenta povuku policijske snage i da se to isto ucini sa policijom sirom Crne Gore, koja, navodno, onemogucava dolazak na "veliki narodni miting" u Podgorici. U medjuvremenu se Organizacionom odboru mitinga, sastavljenom od prvaka Bulatovicevih socijalista i Bojovicevih "narodnjaka", pismom obratio Svetozar Marovic, predsjednik crnogorskog parlamenta. Bio je to odgovor na pismo Organizacionog odbora, u kome je Marovic naveo da zuri sa odgovorom "zbog ljudi koje bezrazlozno zadrzavate, nastojeci da ih naoruzate poluistinama, klevetama i mrznjom, i tako ucinite spremnim da se sukobe sa drugim ljudima, sa njihovim komsijama, prijateljima, rodjacima, samo zbog toga sto razlicito misle o istim stvarima i o svome i zajednickom dobru".

Pismo predsjednika crnogorskog parlamenta procitano je juce na mitingu, a citanje je propraceno burnim negodovanjem i povicima "Sveto kopile".

Ucesnicima mitinga juce je procitana i poruka patrijarha Pavla, uz propratni demanti informacije da je prvog dana protesta Organizacioni odbor odbio sugestiju predstavnika SPC da se patrijarhova poruka saopsti protestantima. Potvrdjeno je da je predstavnik Crkve kontaktirao sa Organizacionim odborom mitinga, ali ne i da je on trazio da se poruka patrijarha Pavla procita. Oficijelni spiker "velikog narodnog mitinga" Emilo Labudovic, nekadasnji odgovorni urednik TV Crne Gore, pozvao je patrijarha Pavla da se prikljuci protestantima i zajedno sa njima doceka pravoslavnu Novu godinu.

Ukinuto jos 136 presuda Vrhovnog suda Crne Gore

Beograd, FoNet. - Predsednik Saveznog suda, Borivoje Vukicevic, izjavio je juce da je taj sud doneo jos 136 presuda, kojima je usvojio zahteve drzavnog tuzioca i ukinuo presude Vrhovnog suda Crne Gore o upisu u biracke spiskove uoci predsednickih izbora u toj republici.

Presude su donete jer "Vrhovni sud Crne Gore nije ispostovao odredbu clana 6. Zakona o jugoslovenskom drzavljanstvu, po kome se jugoslovensko drzavljanstvo dokazuje izvodom iz maticne knjige rodjenih ili izvodom iz maticne knjige jugoslovenskih drzavljana", prenose beogradski mediji Vukicevicevu izjavu agenciji Tanjug.

Momir Bulatovic, koji se protestantima obratio juce oko 14 casova, pozvao je podgoricke domacine i privatne preduzetnike da opskrbe ucesnike mitinga jelom i picem za noc kada se docekuje i slavi Nova godina po starom kalendaru.

Obracajuci se ucesnicima mitinga, Bulatovic je najavio da su “fakticki nasi zahtjevi poceli da se ostvaruju i realizuju". Ispalo je da je imao u vidu sjednicu Savezne vlade, nakon cega je savezni premijer dr Radoje Kontic, prema bulatovicevoj najavi, trebalo da stigne u Podgoricu na razgovor sa premijerom Djukanovicem i sa njim. Bulatovic je kazao da ce Kontic prvo razgovarati “s gospodinom Milom Djukanovicem, predsjendikom Republike Crne Gore". Ostalo je nejasno da li se radi o tipicnoj frojdovskoj omasci ili je, na ovaj nacin, Bulatovic na diskretan nacin promijenio svoj stav o ishodu minulih predjsednickih izbora.

- Ocekujem da ono sto nas je i dovelo ovdje, a to je odlucna odbrana SRJ, njenih ustavnih ovlascenja i ingerencija, mroa da bude i predmet i cilj odluke i zastite organa SRJ - kazao je Bulatovic.

Bulatovic je najavio da ce danas vratiti svoj predsjednicki mandat ucesnicima protesta. “To radim kao uvjeren, miran i sretan covjek, jer niko nije dovijeka predsjednik, niti takav treba da bude, ali srecni su oni koji imaju podrsku i povjerenje svojega naroda i svojih gradjana", kazao je Bulatovic. U pismu koje je predsjednik crnogorskog parlamenta Svetozar Marovic uputio Organizacionog odboru mitinga, navedeno je, uz ostalo, da su njegova ovlascenja “ispod sadrzine" njihovih zahtjeva, ali “i daleko iznad vaseg uvazavanja zakonitosti, pravnog poretka, reda i sigurnosti". Marovic je izricit u stavu da crnogorski parlament nije ovlascen da raspravlja o regularnosti izbora, te da treba imati u vidu da su predsjednicki izbori zavrseni, potvrdjeni od svih nadleznih organa u Crnoj Gori i medjunarodnih posmatraca.

- Neuvazavanje navedenih cinjenica znaci poziv na grubo nepostovanje Ustava SRJ i Ustava Crne Gore i njenih zakona i normi - upozorio je Marovic i zamolio organizatore protestnog mitinga da prestanu sa neosnovanim optuzbama i laznim tvrdnjama.

Marovic je negirao konstataciju iz zahtjeva Organizacionog odbora da je crnogorski parlament donio odluke “o neuvazavanju saveznih institucija i njihovih na Ustavu i zakonima donijetih odluka", niti da je bilo ko trazio novi referendum o drzavno-pravnom statusu Crne Gore i odvajanju ove republike od SRJ. Marovic je, takodje, saopstio da Vlada Crne Gore nije donosila privremene mjere prema bilo kojoj opstini u Crnoj Gori.

“Zato vas molim, nemojte braniti nasu zemlju od nas, vi koji ste je dosta kasno upoznali, nasu vjeru od nase crkve, patrijarha i mitropolije; Vi koji ste je tako cesto zaboravljali zbog Kominterne i revolucije nemojte nas udaljavati od napretka, Jugoslavije i svijeta, kada nase buducnost nije moguce bez zivota sa svijetom", istice Marovic u pismu Organizacionom odboru, sugerisuci da je dogovor mogguc o onome sto se moze zajednicki uraditi, a ne o nemogucem. “Za to je bilo i ima prostora u Skupstini Crne Gore", porucio je Marovic.

Protest u guslarskoj pesmi

Narodni guslar Vojo Radusinovic juce je otpjevao kratku pjesmu koja je, ociglendo, nastala prethodne noci, a tematski je vezana za "veliki narodni miting". U njoj se pominje cifra od 60 hiljada prisutnih, sto je neko od novinara propratio komentarom da je sada jasno koliko nam je vjerodostojna epska narodna poezija.

Nakon sto se ucesnicima mitinga obratio Momir Bulatovic, govorili su i Drago Bakrac, jedan od prvaka Narodne stranke dr bozidara Bojovica, i dr Miodrag Kovac, clan rukovodstva Bulatovicevih socijalista i poslanik u crnogorskm parlamentu. Bakrac je, pored ostalog, porucio Americi da mora racunati sa tim da “i mi imamo nacionalne interese na zemlji Nemanjica", a ne samo ona, dok je Kovac kazao da Crne Gore nece biti model “demokratije Divljeg zapada". “Dalje ruke od Crne Gore. Ovo je stara juznoslovenska zemlja", kazao je Kovac, napominjuci da nije dosao na miting da bi “prolivao krv". Protestni skup je i juce proticao bez incidenata, uz muziku sa razglasa, ali je broj prisutnih bio manji u odnosu na prethodni dan.

Prema slobodnoj novinarskoj procjeni, juce je pred zdanjem crnogorskog parlamenta moglo biti nesto ispod deset hiljada ljudi. Novih parola i transparenata nije bilo, a protest je tekao mirno i bez podizanja temperature.

D. Vukovic

Noc pred parlamentom za najupornije

Prva “mitingaska" noc u Podgorici protekla je bez incidenata, a kako je vrijeme odmicalo sve je manje protestanata bilo pred zdanjem crnogorskog parlamenta. Zanemarljivo mali broj najupornijih jutro je docekao oko vatri.

Tokom noci je srocen i procitan odgovor Organizacionog odbora mitinga na pismo clana Izvrsnog odbora DPS CG Dragana Djurovica. U tom odgovoru je upozoreno da se odnosom koji vlast ima prema ucesnicima mitinga samo produbljuje drzavna kriza u Crnoj Gori, te da onaj koji odbija dijalog i oslanja se na silu “ulazi u veliki rizik i ne doprinosi prevazilazenju krize".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /