sreda, 14. januar 1998.

SRPSKI POKRET OBNOVE APELUJE NA MIRNO RESENJE KRIZE U CRNOJ GORI

Draskovic ide na Cetinje

Sve drugo osim mirne predaje vlasti vodilo bi nasilju, eskalaciji sukoba i, ne daj boze, gradjanskom ratu u Crnoj Gori, ocenjuje Ivan Kovacevic, portparol SPO

Beograd. - Srpski pokret obnove apeluje na gradjane Crne Gore da mirno rese politicki problem kako ne bi izbio gradjanski rat, dok je kao izlaz iz “opasne situacije" na Kosovu oznacio dijalog srpske i albanske strane. Govoreci jos o aktuelnim politickim prilikama Ivan Kovacevic, portparol stranke, je na jucerasnjoj konferenciji za novinare rekao i da pregovori o formiranju republicke vlade jos nisu poceli odnosno da “novina nema".

Potvrdjujuci da ce Vuk Draskovic, predsednik SPO prisustvovati inauguraciji Mila Djukanovica za predsednika Crne Gore, Kovacevic je rekao da gradjani ove federalne jedinice moraju “hladno, mirno da rese politicki problem ako ga ima", kako bi u Crnoj Gori pocela da funkcionise drzava i kako bi se izvrsila mirna predaja vlasti. “Sve drugo vodilo bi nasilju, eskalaciji sukoba i, ne daj boze, gradjanskom ratu u Crnoj Gori", rekao je Kovacevic.

Na novinarsko pitanje(predstavnika drzavne televizije) da prokomentarise “izjavu Filipa Vujanovica o referendumu o ostanku u Jugoslaviji" Kovacevic je rekao kako je “nije citao" da bi zatim podsetio: “SPO smatra da sve treba uciniti kako bi se ova skracena Jugoslavija, kakva je takva je, odrzala. SPO je osudjivao sve separatisticke ideje bez obzira na koji deo teritorije Jugoslavije se odnosile". Ocenjujuci da sitaucija na Kosovu “preti da eskalira u sukobe, a terorizam je vec prisutan", Kovacevic kaze da Albanci treba da uzivaju sva prava koja po standardima demokratskih zemalja pripadaju nacionalnim manjinama kao i da ne moze biti razgovora o odcepljenju Kosova od Srbije. Kako je jos objasnio dijalogom se moraju demokratski povezati cinjenice da je Kosovo nedvojivi deo Srbije kao i da je podrucje trenutno nastanjeno vecinom Albancima.

Zamoljen da prokomentarise najave da ce se na Kosovu organizovati mitinzi Srba, kao i da se najavljuju dolasci njihovih delegacija u Beograd, Kovacevic je rekao da “oni koji su pre deset godina organizovali preteste na Kosovu po nalogu Slobodana Milosevica, mogu sada da vide ucinak njegove vlasti".

N. T.

Patrijarh brine o narodu

Portparol SPO Ivan Kovacevic rekao je da patrijah Pavle u poruci gradjanima Crne Gore pokazuje zabrinutost i poziva na mirno i mudro resavanje svih politickih sukoba, bez sile, uzavrele krvi koja moze da proizvede nesrecu.

To je nesto sto “apsolutno dolikuje poglavaru" koji brine o narodu i uopste o ljudima, ocenio je Kovacevic Patrijahovu poruku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /