sreda, 14. januar 1998.

AMERICKA OCEKIVANJA PRED DANASNJI SUSRET GELBARDA I MILOSEVICA

Vreme za ispunjavanje dejtonskih obaveza

Razresavanje dileme oko formiranja nove vlade bosanskih Srba i mirna primopredaja predsednicke vlasti Milu Djukanovicu zavisice od americkog pritiska na predsednika SRJ, procenjuju americki mediji

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

U situaciji kad iz Bagdada stizu vesti o novim Sadamovim izazovima i kad obolela azijska ekonomija trese Njujorsku berzu, americki mediji tek tu i tamo imaju vremena da se bave i tako perifernim zbivanjima kao sto su za njih postizborne krize u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Slicno je i sa vrhom administracije, pa tako nije za cuditi se sto je Medlin Olbrajt - u jucerasnjem govoru pred vasingtonskim Centrom za nacionalnu politiku, gde je analizirala bilans svog jednogodisnjeg ucinka na mestu drzavnog sekretara - nasem jugoistocnom delu Balkana prisla iskljucivo kroz prizmu Dejtonskog mirovnog ugovora o BiH. Pa je i to prevashodno povezala sa aktuelnim domacim glavoboljama vlade koju predstavlja, apelujuci na Kongres da u predstojecoj debati prihvati Klintonovo vidjenje o potrebi da americke trupe, u sastavu medjunarodnih snaga, ostanu u Bosni sve dok se ne dodje do ciljeva markiranih u Dejtonu - kao i da se, shodno tome, ne prave smetnje oko donosenja odluke o novim milijardama dolara kojima ce se dalje finansirati ta operacija.

Ta prica, medjutim, tek nam predstoji. Vratimo se stoga javnim ovdasnjim reakcijama (onim koliko ih ima) na najnovija jugozbivanja. Rec je tu prevashodno o medijima, koji su juce uglavnom bili u proceni da ce razresavanje dilema u Bijeljini oko formiranja nove vlade bosanskih Srba kao i na Cetinju, oko mirne primopredaje predsednicke vlasti Milu Djukanovicu, zavisiti velikim delom i od americkog pritiska na Slobodana Milosevica da iskoristi svoj uticaj i doprinese zeljenom ishodu kriza u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Americki Nacionalni radio poklonio je tim povodom veliku paznju vesti da su Biljana Plavsic, Momcilo Krajisnik i Dragan Kalinic, posle jucerasnjeg zasedanja u Bijeljini, otputovali u Beograd, na konsultacije s Milosevicem, za kojeg agencija Asosijeted Pres tvrdi da podrzava kandidaturu Plavsickinog izabranika, vanpartijca Mladena Ivanica za novog premijera Republike Srpske. “To ce uveliko uvecati Ivaniceve sanse da dodje do premijerskog mesta" , konstatuje AP.

“Njujork Tajms", sa svoje strane, navodi u jucerasnjem izvestaju iz Bijeljine da je visoki predstavnik medjunarodne zajednice Karlos Vestendorp resen da iskoristi svoja vanredna ovlascenja i imenuje uskoro novu vladu (na celu s Mladenom Ivanicem), ukoliko nova Skupstina bosanskih Srba ne ucini to na sledecem zasedanju, 17. januara.

U Vasingtonu se tim povodom ocekuje bi ova situacija oko borbe za vlast u Republici Srpskoj mogla da bude nesto jasnija posle razgovora koje ce danas u Beogradu s Milosevicem imati americki izaslanik za bivsu Jugoslaviju Robert Gelbard.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /