sreda, 14. januar 1998.

PLAVSIC RAZGOVARALA S GELBARDOM I AFANASIJEVSKIM

Milosevic podrzao mandatara Ivanica

Specijalni americki izaslanik razgovarao s Radisicem, Dodikom, Knezevicem i Ivanicem. Zamenik ministra inostranih poslova Rusije smatra da su raskoli u RS veoma opasni i za srpski entitet i za BiH

Banjaluka. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard u toku svoje turneje na prostoru bivse Jugoslavije juce je boravio u Banjaluci, gde se sastao sa predsednicom Republike Srpske Biljanom Plavsic.

Po zavrsetku sastanka predsednica Plavsic je izjavila da je Gelbarda posebno interesovalo uspostavljanje institucija Republike Srpske. Prema njenim recima americka vlada je zadovoljna sto je predlozeni mandatar za sastav nove vlade RS nestranacka licnost koja nece biti pod pritiskom nijedne politicke partije. Komentarisuci proteklo zasedanje parlamenta RS predsednica Plavsic je rekla da je napravljen pomak u kontaktu mandatara Ivanica sa predstavnicima politickih stranaka.

- Ja se nadam da ce biti dovoljno razuma da se na narednom skupstinskom zasedanju izglasa poverenje gospodinu Ivanicu, kao i kompletnom sastavu vlade koja ce, kako ocekujem, do tada biti izabrana - rekla je predsednica Plavsic.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje o sastanku u Beogradu sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem Plavsic je istakla da je Milosevic dao podrsku mandataru Ivanicu i dodala da na tom sastanku nije bilo reci o konceptu vlade nacionalnog jedinstva.

Izaslanik americkog predsednika Robert Gelbard se nakon razgovora sa predsednicom RS sastao sa mandatarom Mladenom Ivanicem, Zivkom Radisicem, predsednikom Socijalisticke partije RS, Miloradom Dodikom, liderom Stranke nezavisnih socijaldemokrata i Ostojom Knezevicem, potpredsednikom Srpskog narodnog saveza. Ovaj sastanak odrzan je iza zatvorenih vrata, a novinari su obavesteni da javnost nece biti upoznata sa sadrzajem susreta.

U Banjaluci je juce boravio i zamenik ministra inostranih poslova ruske federacije Nikolaj Afanasijevski koji se sastao sa predsednicom Plavsic. Ruski diplomata izjavio je da je njegova zemlja zainteresovana za sto brze prevazilazenje ustavno-politicke krize u RS, kako bi se realizovali projekti posleratne obnove i privrednog oporavka Republike Srpske. Afanasijevski smatra da su raskoli u RS vrlo opasni, ne samo za srpski entitet nego i za Bosnu i Hercegovinu i ceo mirovni proces na ovim prostorima. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova izrazio je nadu da ce u RS u najskorije vreme biti izabrana nova vlada koja ce biti spremna za saradnju sa svetom.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /