sreda, 14. januar 1998.

SP U PERTU: JUGOSLAVIJA-HRVATSKA 6:6

Do boda nade kroz iglene usi

Snezana Pantovic
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Perta

Bazen "Celendzer" kompleksa u Pertu. Gledalaca: 2.000. Sudije: Borel (Spanija), Tulga (Turska). Igrac vise: Jugoslavija 8 (3), Hrvatska 8 (3).

JUGOSLAVIJA: Jovanovic, Trbojevic 1, Popovic, Nikolic, Savic, Ikodinovic 1, Vicevic, Uskokovic, Ciric 1, Sapic 3, Vujasinovic, Vukanic, Kuljaca.

HRVATSKA: Skolnekovic, Vrdoljak 1, Barac 1, Herceg, Krzic, Stritof, Vrbicic 3, Glavan, Percinic, Bukic, Hinic 1, Ivanis.

U vrlo vaznoj utakmici "E" grupe vaterpolo turnira na Osmom svetskom prvenstvu koje se odrzava u Pertu reprezentacija Jugoslavije uspela je na samo pet sekundi pre kraja da izvuce bod protiv Hrvatske - 6:6 (2:1, 1:1, 2:2, 1:2). Cak i remi u ovom susretu Jugoslaviji, ukoliko danas pobedi selekciju Rusije, otvara vrata polufinala i sansu da ucestvuje u borbi za jednu od medalja.

Utakmica je imala cudan tok. Osnovni utisak je da su igraci obe ekipe imali strahovito psiholosko opterecenje koje im je nametao imperativ pobede. Hrvati su poveli golom Vrdoljaka, Aleksandar Sapic je izjednacio, a onda i doveo Jugoslaviju u vodjstvo od 2:1 cime je zavrsena prva cetvrtina u kojoj su "plavi" momci igrali dobro, pa se stekao utisak da ovog puta mozda cak i nece biti nekih vecih problema.

U istom ritmu jugoslovenski reprezentativci su nastavili i u drugoj cetvrtini kada je u jednom trenutku prednost iznosila dva gola - 3:1. Sigurni u napadu, odlicni u odbrani, a na golu se istakao Jovanovic s par dobrih intervencija. Ali, kao da je to bilo sve sto smo mogli da vidimo u igri naseg tima. Tada dolazi do polaganog, ali sigurnog pada koncentracije. Kulminacija je u poslednjoj cetvrtini koju su "plavi" odigrali toliko konfuzno i nervozno da hrvatski reprezentativci ne samo da uspevaju da izjednace na 5:5 golom Hinica (cetvrtim po redu s dva metra), nego i da predju u vodjstvo koje su drzali sve do pet sekundi pre kraja.

O totalnoj konfuziji u nasim redovima dovoljno govori i neshvatljiv promasaj Dejana Savica u pretposlednjem napadu "plavih" cetrdesetak sekundi pre kraja kada je nas reprezentativac potpuno sam ispred golmana Skolnekovica tako traljavo uputio loptu ka golu da ju je hrvatski cuvar mreze bez ikakvih napora uhvatio. Onda je usledio napad Hrvatske, sekunde su neumitno curile ka kraju "plavi" su se nekako izborili za loptu i jos jednu sansu. Kada se ucinilo da je sve gotovo, Danilo Ikodinovic je hrabro sutirao s preko sedam metara prema golu Hrvatske i lopta je, na srecu svih nas Jugoslovena, zavrsila iza ledja Skolnekovica.

- Ovu utakmicu smo odigrali lose. Ono sto je primarno u vaterpolu jeste igra preko centra, a mi smo dozvolili Hrvatima da se "naigraju" i od sest golova cak cetiri su postignuta s dva metra, sto je katastrofa - rekao je posle meca Nikola Stamenic, trener jugoslovenske reprezentacija. - Igraci su bili sebicni, prosto su se utrkivali ko ce sam da resi utakmicu. Ne optuzujem nikoga poimenicno, ali je vaznost utakmice direktno uticala na njen tok. Trener Stamenic je ostro zamerio igracima sto su igraca vise igrali varijante na svoju ruku, koje nikada nisu vezbali, niti je on trazio od njih da tako igraju.

- Bilo je i neodlucnosti u uplivavanju u napadu, sto je protivnickoj odbrani i te kako odgovaralo. Takodje moram da kazem i da je sudjenje bilo uzasno, iako sam nikada nisam komentarisao odluke sudije. Ovog puta zaista moram da primetim da je sudijski par pokazao osnovno nepoznavanje pravila vaterpolo igre.

Kada je rec o sledecoj utakmici s Rusijom, Nikola Stamenic kaze:

- Sutra je sve u nasim rukama. Moramo da pobedimo da bismo isli dalje. Losa igra u poslednjoj cetvrtini iz utamice s Madjarima ponovila se i u mecu sa selekcijom Hrvatske. Iako su u poslednji deo usli s golom prednosti, nasi momci su igrali bez ideje i dosta anarhicno. Ako se setimo Evropskog prvenstva u Sevilji, jedno od glavnih obelezja "plavih" kada su stigli do finala i osvojili srebrnu medalju, bila je upravo bolja igra sto se mec blizi kraju.

- Ovako nesto zaista nikada vise ne sme da se desi, jer nam je ovo druga utakmica u kojoj se ponavlja katastrofalna igra u poslednjoj cetvrtini kada upravo treba da pokazemo snagu i cvrstinu - rekao je bek Vladimir Vujasinovic. - Danas smo imali srece, ali ukoliko zelimo nesto da postignemo, ne smemo se oslanjati samo na to .

Strelac izjednacujuceg pogotka Danilo Ikodinovic je iskoristio priliku da citaocima naseg lista cestita Pravoslavnu novu godinu.

- Imali smo pobedu u rukama sve do pocetka cetvrtog dela susreta i umesto da dobijemo utakmicu, katastrofalnom igrom smo sebe doveli u situaciju da uz puno srece u poslednjim sekundama izvlacimo bod. Nisam imao izbora. Rekao sam sam sebi, sutiracu pa sta mi Bog da.

Petar Trbojevic je izjavio da je sada vec ocigledno da nas tim ne ume da privede kraju utakmicu cije konce drzi u rukama.

Trener Hrvatske Bruno Silic nije krio nezadovoljstvo zbog nedostatka srece.

- Pobeda je i jednom i drugom timu znacila puno i otvarala mogucnost za direktan plasman u polufinale, dok je poraz prakticno znacio kraj nadanjima za borbu za medalju. Videlo se da su igraci obe ekipe igrali pod stravicnim opterecenjem, sto je prouzrokovalo greske na obe strane iako su one bile razlicitog karatera. A onaj sut kojim je Jugoslavija izjednacila jednostavno se desava. Tesko je okriviti igraca ili golmana, jer se u takvim trenucima upucuju takvi sutevi. Ostaje utisak da je Jugoslavija osvojila bod, a Hrvatska ga izgubila. Sigurno je da je ovaj bod jugoslovenskoj ekipi dao krila i da ce oni u narednoj utakmici biti u psiholoskoj prednosti.

Mir u gledalistu

I pored toga sto je na prethodna tri meca jugoslovenske reprezentacije na Osmom svetskom prvenstvu u Pertu bilo incidenata na tribinama bazena broj cetiri, kada se ocekivalo da postoji mogucnost eskalacije sukoba izmedju hrvatskih i srpskih navijaca, na tribinama je vladala apsolutno sportska atmosfera. Bilo je vidljivo i pojacano obezbedjenje, tako da nije bilo nikakvog komesanja u gledalistu. Na svu srecu, i pored toga sto je bilo najava da ce se tako nesto desiti, navijaci i jedne i druge strane mogu dobiti maksimalnu ocenu.

Grci iznenadili SAD

Grupa "E"

Rezultati: Kazahstan-Madjarska 3:17, Hrvatska-Jugoslavija 6:6, Rusija-Italija 6:8.

    Madjarska 3 2 0 1 35:15 4 Rusija 3 2 0 1 25:20 4 Hrvatska 3 1 1 1 29:16 3 Jugoslavija 3 1 1 1 22:23 3 Italija 3 1 0 2 25:28 2 Kazahstan 3 0 0 3 15:49 0

Danas se sastaju: Madjarska-Hrvatska, Kazahstan-Italija, Rusija-Jugoslavija.

Grupa "F"

Rezultati: Spanija-Slovacka 13:8, Grcka-SAD 3:2, Brazil-Australija 2:9.

    Spanija 3 3 0 0 29:17 6 Australija 3 3 0 0 26:13 6 Grcka 3 2 0 1 18:14 4 SAD 3 1 0 2 16:15 2 Slovacka 3 0 0 3 21:30 0 Brazil 3 0 0 3 10:27 0

Danas se sastaju: Australija-Grcka, Brazil-Slovacka, Spanija-SAD.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /