sreda, 14. januar 1998.

NEZAVISNI SINDIKAT GRADSKE CISTOCE

Bez obustave rada do 26. januara

Goran Stoiljkovic, predsednik Nezavisnog radnickog sindikata Gradske cistoce opovrgava price da ce ovo komunalno preduzece u znak podrske generalnom strajku GSP danas, odnosno najkasnije 15. januara, takodje krenuti u generalni strajk. Cinjenica je da su radnici preduzeca i clanovi Nezavisnog radnickog sindikata Cistoce ispostavili zahteve gradskoj vladi sa kojom se oko tih zahteva jos uvek pregovara.

- Ukoliko se pregovori ne okoncaju u nasu korist, Cistoca ce takodje stupiti u strajk. O svemu tome razgovaracemo na danasnjoj sednici Upravnog odbora Nezavisnog sindikata Cistoce a potom i na Skupstini Cistoce. Ukoliko se donese odluka o strajku, onda bi on mogao da krene vec 26. januara, kaze Stoiljkovic.

Razlozi za strajk, prema recima Stoiljkovica, su prevashodno materijalne prirode, odnosno ticu se uslova rada, zarada, obecane a neisplacene razlike u ceni rada itd. Nezavisni radnicki sindikat Cistoce se nece oprostiti od isplata razlika u ceni rada od 1994. do danas kao ni od dodatka na otezane uslove rada i beneficija. Svojevremeno, podseca Stoiljkovic, Samostalni sindikat je nelegalno jos 1994. u vreme dok je Nebojsa Covic bio gradonacelnik Beograda, sa gradom potpisao pojedinacni kolektivni ugovor kojim je u stvari ukinut novcani dodatak na otezane uslove rada. Sadasnja gradska vlast je 10. oktobra prosle godine obecala vracanje beneficija koje su nasi radnici nekada imali, odnosno na ime beneficija za oktobar- decembar prosle godine Gradska vlada nam duguje milion dinara a Cistoca 450.000 dinara. Sto se tice cene rada nas sindikat trazi isplatu razlike za januar-avgust minule godine i to po ceni rada od 599 dinara mesecno koju je izdejstvovao i sindikat GSP. Nasi radnici su se, u odnosu na neka komunalna preduzeca, dugo isplacivali po ceni rada od 520 dinara koja nije prihvatljiva. Cena rada ne moze biti ista za naseg radnika koji istovaruje kontejnere u kojima ima i medicinskog otpada i za onog u Zelenilu koji bocka lisce, kaze Stoiljkovic. Sto se tice novca koji nam je uskracen od 1994. do sada, shodno potpisanom pojedinacnom kolektivnog ugovoru, da je svaka cetiri meseca, racunajuci i dodatak od 25 odsto na tezak rad, svakom radniku uskracen po jedan ceo licni dohodak, istice sagovornik koji takodje sumnja u prave motive strajkaca GSP.

Samostalni sindikat Cistoce, prema recima predsednika Jovana Radosavljevica, ne planira za danas niti 15. nikakav strajk ali ostavlja mogucnost da se strajk desi nekoliko dana kasnije. Postovacemo rokove koje smo dali Gradskoj vladi, kaze Radosavljevic. Danas bi u nasem preduzecu trebala da pocne isplata 25 odsto od razlike za januar-avgust prosle godine veli Radosavljevic. Postovacemo ono sto je obecala gradska vlada, da ce se 19-21 januara utvrditi nova cena rada za Cistocu.

Predstavnike treceg, Nezavisnog sindikata Cistoce juce nismo uspeli da cujemo.

N. Rakic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /