sreda, 14. januar 1998.

VLADA RS SA PALA OPTUZUJE NOVOG MANDATARA

Mladen Ivanic radi po nalogu inostranih mentora

Pale, Beta. - Vlada Republike Srpske (RS) saopstila je juce da je obracanje mandatara za sastav nove vlade RS Mladena Ivanica poslanickim klubovima u Skupstini RS "potvrdilo istinitost" vladin ih informacija da Ivanic radi po instrukcijama medjunarodne zajednice, sa ciljem prekrajanja Dejtonskog sporazuma.

U saopstenju Vlade RS navodi se da premijer Gojko Klickovic ima informacije da je medjunarodna zajednica trazila od Mladena Ivanica da sastavi ekspertski deo novog kabineta sa minimumom od cetiri min istarstva - za informacije, unutrasnje poslove, pravosudje i finansije. "To je sasvim dovoljno da se procita koncept Mladena Ivanica, iza koga stoje strani faktori", konstatuje se u saopstenju.

"Mentori gospodina Ivanica su insistirali da se bas ta cetiri resora otrgnu iz ruku onih politickih stranaka koje su dobile vecinu na izborima, da bi mogle da budu ostvarene pretpostavke onih koji bi da prekroje i poniste Dejtonski sporazum", navodi se u saopstenju.

Vlada istice da bi ministarstvo informacija trebalo da radi na "stvaranju atmosfere i javnog mnenja koje odgovara namerama mentora, a treba ih ostvariti u periodu do predstojecih septembarskih izbora ". "Ministarstvo unutrasnjih poslova treba da uhapsi i isporuci haskom ili drugim medjunarodnim i inostranim sudovima sve one koji iz bilo kojih razloga smetaju celom projektu, a u prvom redu 'tvrdol inijase' i 'nacionalisticko jezgro Srpske demokratske stranke'. Za sve te ljude ministarstvo pravde mora odmah da obezbedi valjane presude i prosledi ih 'tamo gde treba'", objasnjava se u saopstenju.

Vlada ocenjuje da ministarstvo finansija "sve to treba da pokriva dovoljnim kolicinama novca dobijenog od nevladinih humanitarnih organizacija (vec se zna kojih), potrebnog da se svima koji su ukljuc eni plati za casni posao nacionalne izdaje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /