sreda, 14. januar 1998.

SINOC NA GRADSKIM TRGOVIMA DOCEKANA NOVA GODINA PO JULIJANSKOM KALENDARU

Trg ispunili uglavnom mladi

Beograd. - Stotinak hiljada Beogradjana proslavilo je urnebesno sinoc na Trgu Republike, u centru grada, "srpsku" Novu godinu - uz bezbroj petardi, bakljadu, zivu svirku s velike improvizovane bine.... Kako se moglo primetiti, trg su ispunili uglavnom mladi, pa je sve licilo na veliku javnu zurku koju je pratila i nebeska naklonost u neobicno lepom vremenu za ovo doba godine.

Tacno u ponoc, budeci uspomenu na proslogodisnju proslavu, zasvirala je "Mesecina", potpomognuta najraznovrsnijom pirotehnickom opremom iz publike. Odrzana su i dva "politicki" odvojena vatrometa: is pred bine u organizaciji Gradske skupstine, a na Terazijama kao poduhvat Demokratske stranke. Obe strane tvrde za sebe da su zasluzne za ovaj docek.

Sinocno slavlje pocelo je nekoliko sati pre ponoci, kada je (oko 10 casova) zbog masovnog dolaska milicija zatvorila saobracaj u centru grada. U to vreme otpoceli su i nastupi rok grupa - "Generacija V", "Rambo Amadeus", pa zatim duvacki orkestar Salijevic, s kojim se i uslo u prvi januarski dan, mereci po starom kalendaru.

Cini se da je Rambo Amadeus nasao komentar po volji prisutnih, rekavsi da smo "i proslu docekali nadajuci se da dolazi bolja godina, ali bih rekao da nas cekaju gore i gore". Posle ponoci na binu, k raj koje je stajala bar deset metara visoka jelka, istrcale su i "ekipe" "Riblje corbe" i "Zabranjenog pusenja". Vec po obicaju, koji ovde vlada u slicnim prilikama, muzicari su bili idealne "mete", pa su letele mnoge petarde i konzerve piva, dok su se neki od prisutnih evidentno "tankovali" i zescim stimulansom. Za razliku od prosle godine, politicari su odlucili da se ne eksponiraju. Na neki m inut pre ponoci u masu su usetali Vesna Pesic i Zoran Djindjic zajedno. Nedaleko od bine smo primetili Andjelka Trpkovica, funkcionera SPO.

"Sjajno, vidi se da je Beograd svetski grad", prokomentarisao je Djindjic neposredno pred ponoc, guzvu u centru grada. "Zadovoljni smo sto smo to priredili narodu", dodao je Djindjic i nastavio: "Ova j grad je pun pozitivne energije, vidi se da price kako je ovde zavladala rezignacija nemaju veze sa zivotom".

Predsednica GSS Vesna Pesic primetila je kako je na ovom doceku drugacija publika nego na proslogodisnjem. To nisu oni koji su prosle godine setali u protestu, vec kako se cini, to su uglavnom mladji koji su na skolskom raspustu. Ono ranije je bila politicka manifestacija, a ovo je zabava, rekla je Pesic, i objasnila da je i ona dosla na trg da proseta, jer GSS ima mnogo mladih clanova.

Andjelko Trpkovic nam je rekao kako niko iz Srpskog pokreta obnove nije dosao organizovano, odnosno da bi se pokazao. Komentarisuci prisustvo zastava Demokratske stranke na trgu, rekao je da to vanpa rlamentarne stranke pokusavaju da pobegnu s margine i da se priblize narodu. Za ostale funkcionere SPO pretpostavio je da se nalaze negde u masi, jer su i oni samo gradjani Beograda.

Ekipa izvestaca "Nase Borbe"

Jedan mladic izboden nozem?

U masovnoj tuci koja je izbila u prvim redovima ispred bine, dok je nastupao pevac Rambo Amadeus, jedan mladic je, prema nezvanicnim informacijama, izboden nozem i sa povredama odveden u Urgentni cen tar, a vise njih je lakse povredjeno. Tuca je izbila izmedju dve grupe mladica, uglavnom pankera i skinhedsa, ali je nakon pet minuta posle apela Ramba Amadeusa, i intervencije obezbedjenja koncerta, nekako doslo do smirivanja strasti, mada je pomenuti mladic ostao da lezi na zemlji. Doticna grupa mladica kasnije je gadjala raznim predmetima, petardama i raketama, orkestar Salijevica tokom njiho vog nastupa.

DOCEK U NISU

Uz muziku i vatromet

Nis, Beta. - Vise od 25 hiljada Nislija okupilo se sinoc na glavnom trgu u centru grada na doceku Srpske nove godine. Skupstina grada Nisa organizovala je docek u centru grada gde je sinoc odr zan "veliki rok hepening", pod nazivom "Povratak R'n'R na jug". Koncert na trgu otvorila je Crkvena pevacka druzina "Branko" pesmom "Boze pravde". U nastavku, Nislije su zabavljale rok grupe "Novemba r" i "Babe", "OK koneksn" sa Vudu Popajom, rok grupe "Kerber", "Deca losih muzicara", Vlada Divljan i "Ol star bend", "Elektricni orgazam" i Saban Bajramovic. U ponoc je usledio veliki vatromet sa bi ne pored Spomenika oslobodiocima i sa niske Tvrdjave.

Prosle godine na niskom centralnom trgu za docek Srpske nove godine, u vreme zimskih protesta, okupilo se oko 100 hiljada Nislija.

MLADENOVAC

I docek i godisnjica protestne setnje

Uz vrucu rakiju i toplo pecivo, trubaci iz Surdulice i uz sjajan koncert Pilota, nekoliko hiljada Mladenovcana je sinoc docekalo pravoslavnu Novu godinu na platou pred zgradom Skupstine opstine. Doc ek je pod pokroviteljstvom SO Mladenovac organizovala TV Mladenovac koja je dogadjaj prenosila direktno.

Kako je 13. januar ujedno i godisnjica pocetka gradjanskog protesta u Mladenovcu, pocetak veceri je obelezen i kracom ali obaveznom setnjom na kojoj su svi insistirali.

Gradjane su pozdravili i predsednik SO Mladenovac Predrag Cokic i predsednik IO Branislav Jovanovic. Iznenadjenje veceri bio je govori Zorana Petrovica Pirocanca, koji je gradjane pozdravio ispred SP O - Zajedno, stranke koja ce se uskoro zvati, kako je rako - Srbija Zajedno.

S. D. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /