sreda, 14. januar 1998.

VUKASIN JOKANOVIC, SAVEZNI DRZAVNI TUZILAC

Odluka NBJ o Dafiment banci u skladu sa zakljuccima Anketnog odbora

Prema izvestaju tog parlamentarnog odbora, NBJ je pocinila niz gresaka i propusta, tvrdi Jokanovic koji je bio na celu Odbora

Beograd, Beta. - Savezni drzavni tuzilac Vukasin Jokanovic rekao je juce da se uslovno moze smatrati da je odluka Narodne banke Jugoslavije da oduzme dozvolu za rad Dafiment banci u skladu sa zakljuccima Anketnog odbora jugoslovenskog parlamenta. Anketni odbor je bio zaduzen da sagleda stanje u sektoru devizne stednje gradjana i predlozi zakljucke.

“U izvestaju ovog odbora prozvali smo i Narodnu banku Jugoslavije jer je utvrdjeno da je pocinila niz gresaka i propusta, nije vrsila blagovremeni nadzor i kontrolu, a kad ih je i vrsila nije preduzimala adekvatne mere", rekao je Jokanovic. Kao tadasnji poslanik SPS u Vecu gradjana Savezne skupstine, Jokanovic je bio predsednik ovog visestranackog odbora.

Jokanovic je rekao da je Anketni odbor prestao da postoji onog trenutka kad je usvojio svoj izvestaj i poslao ga vecima Savezne skupstine. “Mada je otad proteklo mnogo vremena, uslovno se moze smatrati da je odluka NBJ da oduzme dozvolu za rad Dafiment banci u skladu sa nasim zakljuccima", dodao je Jokanovic. Izvestaj Anketnog odbora jugoslovenskog parlamenta o stanju u sektoru devizne stednje, kojim je bila obuhvacena i Dafiment banka, zavrsen je juna 1994. godine. “Predstavnici raznih udruzenja deviznih stedisa uglavnom su bili zadovoljni resenjima koja je Odbor predlozio", kaze sada Jokanovic.

Posle dugog cekanja, izvestaj je uvrsten u dnevni red sednice Veca gradjana Savezne skupstine polovinom 1996. godine. Sednica je, medjutim, prekinuta i nikada nije zavrsena tako da izvestaj Anketnog odbora nikada nije stigao na dnevni red. Izmedju ostalog, Anketni odbor je od nadleznih organa zahtevao da sprece otudjivanje i raznosenje imovine Dafiment banke do konacnog resenja njenog problema kako bi se “ocuvala imovina iz koje bi se pravicno namirivale obaveze prema ulagacima, pri cemu je neophodno da se i licna imovina vlasnice banke, kao i njenih srodnika ukljuci u celokupnu imovinu".

Kako jugoslovenski parlament nikad nije usvojio izvestaj Anketnog odbora, nije poznato da su preduzete neke mere da se zastiti imovina Dafiment banke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /