sreda, 14. januar 1998.

DRUGI DAN GENERALNOG STRAJKA GRADSKOG SAOGRACAJNOG PREDUZECAVANREDNA KONFERENCIJA GRADSKIH VLASTI

Prvo minimum vozila - pa pregovori

Pomenuta mogucnost da zaposleni u GSP vec koliko danas “izvezu" petsto autobusa. Rukovodstvo GSP dobilo nalog da obezbedi minimum procesa rada

Dok se na ulicama Beograda ne pojavi pet stotina autobusa, odnosno dok vozaci Gradskog saobracajnog preduzeca ne obezbede zakonski minimum procesa rada (70 odsto od broja vozila planiranog za taj mesec) - nece biti nastavka pregovora izmedju sindikata GSP i gradske vlade. Kad strajkaci ispostuju zakonsku obavezu i obezbede minimalan broj vozila, kompetentna ekipa predstavnika gradskih vlasti, na celu s ekonomistom Bojanom Dimitrijevicem, potpredsednikom gradske vlade, otpocece pregovore oko najakutnijih problema zbog kojih je ovaj strajk i poceo. Nijedna druga varijanta ne dolazi u obzir, receno je na jucerasnjoj, drugoj po redu, vanrednoj konferenciji za novinare u Skupstini grada, na kojoj je pominjana mogucnost da bi zaposleni u GSP vec koliko danas pristali da “izvezu" petsto autobusa i tako naprave kakav-takav pomak u saniranju katastrofalnog stanja u nasoj prestonici.

- Gradska vlada je koncentrisana na dva zadatka: prvi je rad na obezbedjivanju maksimalnog broja privatnih, vojnih i policijskih autobusa a drugi je - pokusaj uspostavljanja minimalnog procesa rada zaposlenih u GSP - rekao je Milan Bozic, v. d. gradonacelnika Beograda.

Prema informacijama koje je juce izneo Aleksandar Milutinovic, potpredsednik gradske vlade, na ulicama Beograda juce je bilo 186 privatnih autobusa, koji su pokrili sve trase. Interesovanje privatnika za ovaj oblik zarade je, po njegovim recima, vrlo veliko i red za dobijanje dozvola ispred Sekretarijata za saobracaj ni juce se nije smanjivao. Od juce ujutro gradjane su prevozili i autobusi Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrasnjih poslova (ukupno 41), a tokom celog dana su se javljali predstavnici zainteresovanih privatnih preduzeca, uglavnom gradjevinskih i turistickih. Pomoc su, kao i prvog dana strajka, pruzali i taksisti na linijskim trasama, kojih je juce u saobracaju bilo 1.133.

- Rukovodstvo GSP je dobilo nalog da obezbedi minimum procesa rada, sto je njihova zakonska obaveza. To sto oni ne uspevaju da se izbore sa situacijom u svojoj firmi samo pokazuje da nisu ni dorasli ovakvim problemima - rekao je Milutinovic novinarima, podvlaceci da je stav gradskih vlasti da se u pregovore ne ide dok se na ulicama ne pojavi, prema njegovoj racunici, oko pet stotina autobusa.

Danas dan za otkaze

Vozaci GSP koji nisu clanovi sindikalnih organizacija koje su pokrenule strajk nemaju pravo da ne rade i mogu, prema Zakonu o radnim odnosima, da ocekuju otkaze ako se tri dana uzastopno ne pojave na poslu. Buduci da je danas treci dan strajka, Milutinovic je juce podsetio i na ovu mogucnost, ostavljajuci direktoru "u amanet" da izvrsi ovu svoju zakonsku obavezu.

Bojan Dimitrijevic, potpredsednik gradske vlade, koji je svojim nastupima na pres konferencijama sam sebe promovisao u najveceg borca za “istrajnost gradskih vlasti i nepopustanje zahtevima", istakao je juce da se gradjani “masovno javljaju kako bi podrzali stav gradske vlade". Dimitrijevic je cak pohvalio i vitalnost samih Beogradjana za koje je rekao da su se vrlo brzo snasli u novoj situaciji i da ce, cak i ako strajk potraje u naredna dva, tri dana oni moci relativno normalno da se prevoze i bez GSP!

- Zaposleni u GSP polako shvataju da se javno mnjenje okrece protiv njih i stice se utisak, bar po nekim informacijama kojima mi raspolazemo, da postaju svesni u kakav su polozaj doveli sami sebe - rekao je Dimitrijevic.

S. Milicic

Ocekujem da Gladovic podnese ostavku!

- Pavle Gladovic, direktor GSP, nije bio na visini zadatka i ja ocekujem da ce on, kao castan covek, sam podneti ostavku na svoju funkciju - izjavio je Aleksandar Milutinovic, naznacavajuci da Gladovic kao direktor ima vrlo siroka ovlascenja u pokusaju saniranja situacije u ovom preduzecu, a da ih do sada nije iskoristio.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /