cetvrtak, 15. januar 1998.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE

Sukob u Crnoj Gori internacionalizovan

Beograd najveci krivac za krizu u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore, smatra Vojislav Kostunica, predsednik DSS

Beograd. - Odnosi izmedju Srbije i Crne Gore poprimili su elemente ozbiljne drzavne krize. U Crnoj Gori je zapocelo sa elementima politicke krize, ali je zahvaljujuci raspirivanju vatre sve tri strane sukob postao drzani - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu lider Demokratske strane Srbije Vojislav Kostunica. Prema njegovim recima, i Podrorici i Beogradu je moralo biti jasno da ovakav spor destabilizuje Jugoslaviju.

- Djukanoviceva pobeda je i numericki i politicki sporna. Numericki jer je mala razlika u glasovima izmedju njega i Bulatovica, pri cemu je bilo dosta nepravilnosti vezano za biracke spiskove. Politicki, jer su oni koji su glasali za njega sada povukli svoje glasove (liberali i Albanci). Problem Crne Gore je internacionalizovan i to je uradjeno na sastanku Kontakt grupe kao i posetom americkog izaslanika Roberta Gelbarda. Za internacionalizaciju ovog sukoba najveci je krivac Beograd, koji je tako nesto dozvolio i zbog toga ce se uskoro medjunarodna zajednica mesati i u nase medjuopstinske sukobe - rekao je Kostunica.

Kometarisuci desavanja u Republici Srpskoj, lider DSS je rekao da je predlog funkcionisanja vlade, koje je predlozio mandator Mladen Ivanic, "pravi primer budalastog kreplja". Kosovski problem se, po Kostunici, mora pokrenuti sa statusa kvo, koji beogradski rezim vec deset godina odrzava.

Kostunica je odgovarajuci na pitanje novina rekao da ocekuje smirivanje situacija u Crnoj Gori. "Ocekujem da ce svi akteri uvuci rogove u vrece inace ce, u suprotnom, medjunarodna zajednica u Saveznu Republiku Jugoslaviju ulaziti kao u neku krcmu.

V. Dj.

U GSP nije klasican strajk

- Strajk radnika Gradskog saobracajnog preduzeca nije klasican strajk vec je u pitanju cisto "snizenje" cene ulaska Srpskog pokreta obnove u vladu, od strane socijalista - rekao je Kostunica komentarisuci strajk radnika GSP.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /