cetvrtak, 15. januar 1998.

ODGOVOR ROBINA KUKA NA PISMO VESNE PESIC I ZORANA DJINDJICA

EU zeli istinsku demokratizaciju u Srbiji

Beograd. - Gradjanski savez Srbije juce je dostavio nasoj Redakciji odgovor Robina Kuka, ministra inostranih poslova Velike Britanije, Vesni Pesic i Zoranu Djindjicu na njihovo pismo Evropskoj uniji od 25. decembra 1997. godine, koje objavljujemo u celini:

"Zahvaljujem na zajednickom pismu koje ste 25. decembra 1997. godine uputili meni i mojim evropskim kolegama. Kao predsedavajuci Evropske unije odgovaram Vam u njihovo i svoje ime.

S paznjom smo uzeli k znanju preliminarni izvestaj tehnicke misije OEBS o proslom krugu predsednickih izbora u Srbiji, koji naglasava dosadasnji izraziti neuspeh u primeni preporuka koje je gospodin Gonsales dao tokom njegove misije ispred OEBS u Beogradu, decembra 1996. godine. Uzeli smo k znanju da su vlasti SRJ postigle tek mali napredak u primeni preporuka za reformu izbornog sistema koje je OEBS dao posle prvog izbornog kruga u septembru.

U Srbiji i u celoj Jugoslaviji niko ne moze da sumnja u zelju Evropske unije da istinski proces demokratizacije uhvati korena i dovede do toga da puni spektar politickih snaga uzme ucesca u institucionalnom zivotu Vase zemlje. Postovanje temeljnog nacela demokratije je kamen temeljac pristupa Evropske unije u citavom regionu. U poruci koju je Evropska unija neposredno uputila u novembru svim gradjanima SRJ, jasno se naglasava sav znacaj napretka na ovom polju. Nastavicemo da ovo jasno stavljamo do znanja liderima citavog politickog spektra u Srbiji i SRJ".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /