cetvrtak, 15. januar 1998.

DEMOKRATSKI CENTAR O PROBLEMU KOSOVA

Do resenja dijalogom, a ne palicama

Situacija u Crnoj Gori se smiruje, ocenio Dragoljub Micunovic, predsednik DC, izrazivsi nadu da ce savezni organi uciniti sve da sacuvaju saveznu drzavu

Beograd. - Pitanje Kosova je kljucno politicko pitanje za Srbiju i rezim mora zapoceti dijalog sa tamosnjim relevantnim poltickim grupama, a ne da se sluzi palicom, ocenio je juce na konferenciji za novinare Dragoljub Micunovic, predsednik Demokratskog centra.

Politicka situacija u Crnoj Gori se polako smiruje, ocenjuje predsednik DC i dodaje da toj republici predstoje parlamentarni izbori, gde ce moci da se potvrde i provere i oni koji imaju lose iskustvo iz upravo zavrsenih izbora. Inace DC se nada da ce savezni organi uciniti sve da sacuvaju saveznu drzavu, jer je to njihova obaveza i duznost, naglasio je Micunovic.

Govoreci o situaciji u Republici Srpskoj, Micunovic je istakao da medjunarodna zajednica gaji izvesni skepticizam prema Srpskoj demokratskoj stranci i njenim namerama da ispui obaveze iz Dejtonskog sporazuma. Predsednica RS Biljana Plavsic je mesto mandatara dala nestranackoj licnosti, sto bi moglo da znaci gasenje zarista u RS, smatra Micunovic.

Komentarisuci strajk Gradskog saobracajnog preduzeca koji je paralisao glavni grad, Micunovic ocenjuje da bez obzira na politicke konotacije, strajk ima ekonomsko-socijalni karakter. Pored tog strajka, najavljenE su i obustave rada prosvetnih, zdravstvenih radnika sto ukazuje na izuzetno tesku ekonomsku situaciju u zemlji.

Prema njegovoj oceni neshvatljiv je ingorantski stav vlade prema "skoku nemacke marke, koji se opasno blizi ka sestici" i nepreduzimanje odgovarajucih mera, sto stvara veliku nesigurnost gradjanstva i stoga je neophodno da vlada otvori debatu o ekonomskom stanju nacije. Micunovic je na kraju dodao da putuje u Crnu Goru, da bi prisustvovao secanoj inauguraciji novog predsednika te Republike Mila Djukanovica.

N. P.

Sledi promena Ustava?

Komentarisuci konstituisanje Odbora za ustavna pitanja Skupstine Srbije, Dragoljub Micunovic je istakao da to mozda najavljuje promenu Ustava, te da nije jasno zbog cega je za predsednika tog odbora postavljen predsednik Skupstine Srbije, sto ukazuje da se iza svega "kriju neke namere", istice predsednik DC.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /