cetvrtak, 15. januar 1998.

U SLOVENACKOM PARLAMENTU

Osnovana "Grupa za prijateljstvo sa Jugoslavijom"

Stevan Sicarov
dopisnik "Nase Borbe" iz Ljubljane

Ljubljana. - Grupa od petnaestoro poslanika Drzavnog zbora Slovenije osnovala je posebnu "Gruipu prijateljstva sa Saveznom Republikom Jugoslavijom" ciji je predsednik Andrej Gerencer iz poslanickog kluba najjace parlamentarne stranke - Liberalne demokratije Slovenije.

Grupa nema status radnog parlamentarnog tela, vec je neformalnog karaktera. Osim za prijateljstva sa SRJ, u parlamentu deluju i slicne grupe za Cesku, Dansku, Nemacku i Veliku Britaniju. U grupi su poslanici i vladajuce koalicije i opozicije, a njen predsednik Gerencer je za "Nasu Borbu" rekaok da je grupa nastala kao odgovor na poziv spoljnopolitickog odbora Savezne skupstine SRJ.

Taj poziv smok prihvatili i ocekujemo da vec ovog meseca delegacija jugoslovenskog parlamenta dodje u Ljubljanu, rekao nam je Gerencer, isticuci kako je "cilj uspostavljanje korektnih odnosa izmedju dva parlamenta". Grupa je osnovana kako bi se ubrzala i ekonomska saradnja za koju privrednici vec iskazuju veliko interesovanje, dodao je Gerencer, isticuci da bi tome pripomoglo formalizovanje medjudrzavnih odnosa.

Osivanje "Grupe za prijateljstvo sa SRJ" tek je jedan od poteza slovenackog drzavnog vrha, koji su poslednjih dana usmereni ka ubrzanokj normalizaciji sa Beogradom sa ciljem uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Slovenije i SRJ. Tako je prekjuce potpredsednik Vlade Slovenije Marjann Podobnik na Skupstini Privredne komore najavio da februara dolazi u Beograd na Beogradski sajam, jer je otvaranje trzista sa SRJ dobra srednjerocna mogucnost za Sloveniju. Pritom je potpredsednik slovenacke Vlade, kako prenosi ljubljanski "Dnevnik", cak pomenuo i mogucnost skorasnjeg medjudrzavnog sporazuma o zastiti investicija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /