cetvrtak, 15. januar 1998.

"DAN I BREDSTRIT" OBJAVILI NOVU REJTING-LISTU ZEMALJA ISTOCNE EVROPE

Rusija, Ukrajina i Jugoslavija na dnu liste

Posle politickih gibanja i problema s krunom, Ceska izgubila prvo mesto na rejting-listi najpozeljnijih zemanja za strana ulaganja u Istocnoj Evropi i ustupila ga Sloveniji

Prag, Rojters. - Agencija za kreditni rejting "Dan i Bredstrit" smanjila je rejting Ceske Republike za jednu "oktavu", na DB3b, stavljajuci je iza Slovenije (DB3a), a uz Poljsku, medju zemlje sa najmanjim rizikom za investiranjem u postkomunistickoj Evropi.

U januarskom izdanju mesecne revije posvecene rejtingu zemalja "D i B", navodi se da je rizik za ivestiranje u Ceskoj porastao zbog politicke nestabilnosti. Ceska se nalazila na vrhu tabele od kad su "Dan i Bredstrit" poceli sa odredjivanjem rejtinga zemalja u Istocnoj Evropi. U svom izvestaju "D i B" navode da je generalno gledano osnovni ekonomski problem u Istocnoj i Centralnoj Evropi "njena nemogucnost da objedini makroekonomsku stabilnost sa reformama na mikronivou koje bi omogucile stabilan rast. Nedostatak takvog podesavanja vidi se u nemogucnosti da se eliminise fiskalni i platni deficit".

"D i B" u svom izvestaju smestaju Madjarsku odmah iza prve tri pomenute zemlje s rizikom DB3c, a prate je Slovacka (DB4b), Estonija (DB4c), Litvanija i Letonija (obe DB4c). Rusija ostaje u donjem delu tabele sa DB6d, kao i Ukrajina i Jugoslavija, dok Albaniji pripada ubedljivo najgori rejting DB7.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /