cetvrtak, 15. januar 1998.

MILOS MILOSAVLJEVIC, GENERALNI DIREKTOR JUGOBANKE AD

Promena kursa ne mora izazvati inflaciju

Prodaja deviza na salterima banaka je potpuno prestala, a tesko da ce bilo koji izvoznik pristati da NBJ proda devize po zvanicnom kursu. Izvoz je prioritet jer se samo tako mogu ojacati devizne rezerve

"Devizne rezerve zemlje mogu da se povecaju samo izvozom i stoga on nema alternativu. Sadasnja razlika izmedju zvanicnog i crnog deviznog kursa je neodrziva. Prodaja deviza na salterima banaka je potpuno prestala, a tesko da ce bilo koji izvoznik pristati da NBJ proda devize po zvanicnom kursu. Promena kursa izavala bi inflaciju smo u slucaju da sluzi za pokrice deficita potrosnje, ali ukoliko bi bila pracena odgovarajucim merama ekonomske politike nema straha od rasta cena", rekao je Milos Milosavljevic, generalni direktor Jugobanke a.d, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Otvaranjem kreditnih linija kod inostranih banaka Jugobanka pomaze izvoznicima koji imaju racun u ovoj banci da se osposobe za proizvodnju, a trenutno se prikupljaju zahtevi jugoslovenskih preduzeca za dobijanje pozajmica iz kredita koji je u decembru prosle godine Vlada Ruske Federacije odobrila Vladi SR Jugoslavije. Jugobanka je administrator tog kredita od 150 miliona dolara za koji ce, prema recima Milosavljevica, zbog povoljnih uslova biti zainteresovan veliki broj kolektiva koji se bave energetikom, metalurgijom i rudarstvom.

Svoja potrazivanja iz inostranstva Jugobanka ne uspeva da naplati zbog nerasciscenih odnosa medju republikama bivse SFRJ, naglasio je Milosavljevic. Inostrani duznici postavljaju uslov da se okonca deobni bilans pa tek potom pocne isplata dugova.

Inostrane banke su zainteresovane da svoj kapital uloze u ovu banke, ali se nece odluciti na taj korak sve dok nasa zemlja ne resi odnose sa MMF i drugim medjunarodnim finansijskim instutucijama.

"Nas je interes da dodjemo do kapitala inostranih banaka jer bi tako brze povratili poverenje gradjana. Vec imamo ponudu Evropske banke za razvoj, ali ona moze da se realizuje tek kad se obezbede trazeni uslovi", rekao je Milosavljevic, dodajuci da mu nije poznato na osnovu cega su inostrani bankari otkupili akcije nekih banaka, a moguce je da su u pitanju privatni investicioni fondovi.

Dugovi koje Jugobanka ima prema inostranim komercijalnim bankama, smatra Milosavljevic, mogu da se otplacuju samo pod uslovom da se napravi ugovor o reprogramu obaveza na osnovu kojih bi se otvarale kreditne linije i dugovi vracali od zarade na osnovu tih kredita.

Jugobanka ce, potvrdio je Milosavljevic, ukoliko se usvoji Zakon o isplati stare devizne stednje ispuniti svoje zakonske obeveze, ali je potrebno da se popuni planirani platni bilans zemlje.

Skupstina Jugobanke, na kojoj ce se usvajati izvestaj o proslogodisnjem poslovanju i plan za ovu godinu, zakazana je za petak, 16. januar.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /